Home page  |  Wie zijn wij  |  Contact  |  Reviews      facebook google plus

sgr     vvkr

lies@betje.nl      +31 (0)411 625070 / 625077

 

Informatie over...

Verantwoord toerisme

Reisverzekering

Vliegtickets

Thema's

Natuur en Wild

Specifieke belangstelling

Actief & avontuurlijk

Met kinderen

Nepal -> Upper Mustang Trekking

Upper Mustang Trekking

17 dagen v.a. € 1.855,-  

Deze (individuele) trekking gaat naar het afgelegen Boeddhistische koninkrijk Mustang, ten noorden van Annapurna en Dhaulagiri, aan de Tibetaanse grens. Vroeger formeel een deel van Tibet, maar altijd (nu nog!) een onafhankelijk koninkrijkje. Voor veel van de vroegere zoutkaravanen was dit één van de belangrijkste routes tussen Tibet en Nepal.

U vindt hier een unieke combinatie van bergen en boeddhistische cultuur, de valleien zijn dor en droog met kleurrijke rotsformaties en grotwoningen. Lo Manthang, de geheel ommuurde, mystieke hoofdstad, wordt bewoond door de Lobas, aanhangers van het Tibetaans Bhoeddisme.

Vanaf 1992 is Mustang open voor buitenlanders, er is echter een duur en moelijk te verkrijgen permit nodig (inbegrepen in de reissom!). Door deze maatregel ontvangt Mustang maar ca. 800 reizigers per jaar, dus één van de spaarzame plaatsen waar de Tibetaanse cultuur nog in zijn puurste vorm leeft!
Overnachtingen in lokale teahouses en niet in tenten, dus veel meer contact met de lokale bevolking die op deze manier ook profijt heeft van het toerisme! In mei kunt u getuige zijn van het 3-daagse Tiji Festival, één van de meest heilige en kleurrijke festivals in Mustang, ook wel bekend als "de jacht op de demonen". Van heinde en verre komen de inwoners van Mustang, in hun mooiste kleding, naar dit boeddhistisch festival.

 

Route: Kathmandu - Pokhara- Jomsom - Kagbeni - Chele - Syanbochen - Ghaymi - Charang - Lo Manthang - Ghar Gompa - Ghiling - Chele - Jomsom - Pokhara - Kathmandu

 

Dag 1 - Europa - Kathmandu

Internationale vlucht van Europa naar Kathmandu,  vluchtschema afhankelijk van gekozen luchtvaartmaatschappij. Bij aankomst in Kathmandu transfer naar hotel. Afhankelijk van de aankomsttijd kunt u vandaag alvast een kijkje nemen op het Durbar plein, rondslenteren in Thamel of natuurlijk uitrusten van de vlucht. 's Avonds een diner (inclusief) in een lokaal restaurant.

 

Dag 2 - Kathmandu en Kathmandu Vallei

Opties voor deze dag

Gehele dag op stap met een lokale engelse gids, u bezoekt natuurlijk Pashupathinath, aan de oever van de heilige Bagmati rivier, met de belangrijkste hindoe tempel van Nepal die gewijd is aan Shiva. Op de oever van de Bagmati vinden crematies plaats. Hierna verder naar de boeddhistische stupa van Bodnath, één van de grootste stupa's ter wereld en waar veel Tibetaanse vluchtelingen zich hebben gevestigd. In de namiddag bezoek aan de stoepa van Swoyambhunath, die een prachtig uitzicht over de stad biedt. Aan het einde van de dag nog een wandeling door het oude centrum, met o.a. een bezoek aan Durbar Square, Kumari Temple etc.  's Avonds krijgt u extra informatie met betrekking tot de trekking in Upper Mustang en maakt u kennis met het team.

 

Dag 3 - Kathmandu - Pokhara

Opties voor deze dag

Per privé auto rijdt u naar Pokhara waar u in de loop van de middag arriveert. Pokhara is een gemoedelijk stadje gelegen aan het Pewa meer en is het startpunt van vele trektochten in het Annapurna gebied. De rest van de dag kunt u op eigen gelegenheid dit stadje verkennen, in de toeristenwijk Lakeside zijn ontzettend veel restaurantjes en winkeltjes. U kunt ook een fiets huren of met een bootje het meer op gaan.

 

Dag 4 - Pokhara - Jomsom - Kagbeni (2.858 m)

Geniet van een korte, maar spectaculaire, vlucht naar Jomsom, in het hart van de Annapurna regio. Vanaf hier begint de trekking! In 3 à 4 uur wandelt u door de bedding van de Kali Gandaki Rivier naar Kagbeni, een aangenaam Tibetaans dorpje, voornamelijk bewoond door de Gurung. Hier vindt u een groot klooster, chortens, gebedsvlaggen en appelboomgaarden.

Wandelduur: 3-4 uur

 

Dag 5 - Kagbeni - Chele (3.050 m)

Alvorens het "verboden" koninkrijk binnen te kunnen is er nog een check voor de speciale permit. Vervolgens volgt u de oostelijke oever van de rivier, bij een lage waterstand loopt u door de rivierbedding van de Kali Kandaki, anders over een pad hoger op de helling. Achter u liggen de Tilicho, Annapurna I en Thorang Peaks. Een reeks van chortens (stupa's), geverfd in de kleuren van de Sakyapa sekte zwart, wit en rood, kondigen aan dat u het dorpje Tangbe nadert. Dit pittoresk dorpje met zijn witte huizen en wirwar aan steegjes, is omgeven door tarwe-, gerst- en boekweitvelden, afgewisseld met kleine appelboomgaarden. Vervolgens loopt u verder langs de rivier en uiteindelijk komt u, na een korte klim door een rotsachtige kloof, in het Tibetaans dorpje Chele. U merkt hier de overgang van de Manangis in de Tibetaanse cultuur van het koninkrijk Lo.

Wandelduur: 5-6 uur

 

Dag 6 - Chele - Syanbochen (3.475 m)

De tocht van vandaag, ongeveer 7 uur lopen, gaat naar Syangbochen, via diverse passen. U loopt naar de Taklam La ("La" betekent pas) op 3624 meter, over plateaus en smalle paadjes met prachtige vergezichten op de Tilicho Peak, Yakawa Kang, Nilgiri en Damodar Danda. Langs de route liggen "gebedsstenen" (platte keien met een mantra in gegraveerd) opgestapeld en voorbijgangers leggen er een steen bij. Deze mani stenen beschermen de reizigers. Na nog ongeveer 3 uur komt Syanbochen in zicht (overnachting).

Wandelduur: 6-7 uur

 

Dag 7 - Syanbochen - Ghaymi (3.520m)

Na het ontbijt begint de trektocht van vandaag: eerst bergopwaarts naar de Yamda La pas (3850 m), u passeert diverse theehuizen, chorten en lokale dorpjes in typische Tibetaanse stijl die bestaan uit wit geverfde huisjes met een open veranda en platte daken. In Mustang hebben veel huizen boven de deur schaapshoorns hangen en takjes in de vorm van een kruis, doorvlochten met draden in vijf verschillende kleuren. Dit is bedoeld om zich te beschermen tegen de boze geesten. Vervolgens passeert u enkele andere passen en een pad omzoomd met populieren, tussen de gerstvelden, brengt u naar de Nyi La (4010 m). Deze pas is het hoogste punt van de tocht tot nu toe en markeert de zuidelijke grens van Lo, vervolgens begint de afdaling naar uw overnachtingsplaats Ghaymi.

Wandelduur: 5-6 uur

 

Dag 8 - Ghaymi - Charang (3.500 m)

Vandaag een relatief eenvoudige dag, u daalt af naar Ghaymi Khola en passeert een spectaculaire reeks van mani muren (muren vol met stenen waarop boeddhistische mantra's zijn uitgebeiteld). U eindigt deze dag in het dorpje Charang met zijn enorme witte dzong (fort) en rode Gompa. 

Wandelduur: 5 uur

 

Dag 9 - Charang - Lo-Manthang (3.700 m)

Een laatste dag lopen voordat u uw bestemming bereikt: Lo Manthang. Nadat u Charang heeft verlaten, daalt u af en gaat u via een hangbrug de rivier over, waarna u weer omhoog klimt. Door een woestijnachtig landschap in de tinten grijs en oker, langs de grote chorten (stupa) Sungda die de grens markeert tussen Charang en Lo. Uiteindelijk klimt u geleidelijk omhoog naar de pas Lo La waar het vaak erg winderig is. Vanaf hier heeft u een prachtig uitzicht op Lo Manthang. Na een korte afdaling bereikt u de oude hoofdstad van Lo. De stad, die volledig ommuurd is, bestaat uit circa 150 huizen, gompa's en het koninklijk paleis.

Wandelduur: 5 uur

 

Dag 10 - Lo Manthang

Vandaag de gehele dag in Lo Manthang. Als de koning thuis is kunt u het indrukwekkende paleis bezoeken. De koning Jigme Parbal Bista heeft voornamelijk een ceremoniële functie en helpt de lokale mensen bij het oplossen van hun problemen. Daarnaast zijn er een aantal bijzondere gompas te bezoeken. Kortom alle tijd om vandaag deze middeleeuws aandoende stad met zijn levendige Tibetaanse cultuur te verkennen en ....om uit te rusten van de trekking!

 

Dag 11 - Lo Manthang - Ghar Gompa

Vandaag begint de terugweg naar Jomsom, via een iets andere route dan de heenweg. Na een laatste blik op Lo Manthang begint de klim naar de pas Marang La (4230 m). Eenmaal boven kunt u genieten van een spectaculair uitzicht op de omliggende bergen. Vervolgens loopt het pad naar beneden en na een tijd komt u aan bij Ghar Gompa. Dit kleine klooster, omringd door hoge bomen (op deze hoogte!), is van de Nyingmapa sekte. Binnenin zijn een aantal mooie schilderijen, muziekinstrumenten en religieuze sculpturen te bewonderen.

Wandelduur: 4-5 uur

 

Dag 12 - Ghar Gompa - Ghiling (3.806 m)

Vandaag loopt u verder naar beneden door de vallei, richting Ghiling. Onderweg komt u yaks of ezels tegen die levensmiddelen vervoeren naar de dorpjes van Upper Mustang.

Wandelduur: 5-6 uur

 

Dag 13 - Ghiling - Chele (3.050 m)

In ongeveer 5 uur loop je terug naar Chele, deze dag is relatief makkelijk omdat je veelal bergafwaarts loopt. Tijdens het lopen heb je uitzicht op o.a. De toppen van de Tilicho en de Nilgiri. 

Wandelduur: 5-6 uur

 

Dag 14 - Chele - Jomsom (2.700 m)

Vandaag is de laatste dag van de trekking. In de ochtend loopt u naar Kagbeni, hier eindigt Upper Mustang. Het wordt nu weer een stuk "drukker". Na de lunch loopt u via een gedeelte van de Annapurna Circuit Trek terug naar Jomsom. 

Wandelduur: 6-7 uur

 

Dag 15 - Jomsom - Pokhara

Opties voor deze dag

In de ochtend vliegt u terug naar Pokhara, de rest van de dag kunt u bijkomen van de trekking. Geniet van een boottochtje op het Pewa meer, of ontspan in een van de vele restaurants met tuin aan het meer... Of laat u masseren door een blinde masseur van het 'Seeing Hands'-instituut!

 

Dag 16 - Pokhara - Kathmandu

Opties voor deze dag

Na het ontbijt rijdt u per privé auto terug naar Kathmandu waar u nog de gehele middag ter beschikking heeft. Genoeg mogelijheden voor deze laatste middag in Nepal: winkeltjes afstruinen in Thamel of op een terrasje nog een lokaal Chang biertje drinken. 's Avonds een afscheidsdiner (inclusief) in een lokaal restaurant, geniet van een glas "Raktsi", de lokale rijstwijn.

 

Dag 17 - Kathmandu - Europa

Op tijd, afhankelijk van gekozen vlucht, transfer naar het vliegveld voor retourvlucht Europa.

 

Tell a friend     

Print deze pagina

 

 

 

BETje individuele reizen – K. v. K.: 66415098