Home page  |  Wie zijn wij  |  Contact  |  Reviews      facebook google plus

sgr     vvkr

lies@betje.nl      +31 (0)411 625070 / 625077

 

Informatie over...

Verantwoord toerisme

Reisverzekering

Vliegtickets

Thema's

Natuur en Wild

Specifieke belangstelling

Actief & avontuurlijk

Met kinderen

Bhutan -> Rondreis Darjeeling, Sikkim en Bhutan compleet

Rondreis Darjeeling, Sikkim en Bhutan compleet

25 dagen v.a. € 2.795,-  

Tijdens deze individuele rondreis bezoekt u een relatief weinig bezocht deel van de machtige Himalya range: het vroegere koninkrijk Sikkim (sinds 1975 een deelstaat van India) en het naburige Bhutan, het land van de "Thunder Dragon" en dat nog steeds (als laatste Himalaya staat) een koninkrijk is met een absolute koning.
Beide gebieden zijn lange tijd gesloten gebleven voor toeristen en beiden hebben een rijke Bhoeddistische historie, met veel kloosters, tempels en Tibetaanse invloeden. Voor bergen, rivieren, sneeuwtoppen, gebedsvlaggen, tempels, chortens, tradities ...

 

Uiteraard kunnen we deze reis naar Sikkim en Bhutan helemaal aanpassen, totdat het een reis is die precies past bij uw wensen en verwachtingen.

 

Route: New Delhi - Baghdogra - Darjeeling - Gezing - Pelling - Tahiding - Rabongla - Gangtok - Rumtek - Teesta Bazaar - Kalimpong - Lava - Gorumara NP - Totopara - Phuntsholing - Paro - Thimphu - Wangdue - Jakar (Bumthang Valley) - Mongar - Trashigang - Trashi Yangtse - Samdrup Jongkhar - Guwahati

 

Dag 1 - Europa - New Delhi

Internationale vlucht van Europa naar Delhi,  vluchtschema afhankelijk van gekozen luchtvaartmaatschappij. Bij aankomst in Delhi transfer naar hotel.

 

Dag 2 - New Delhi

Opties voor deze dag

Een stop-over in de interessante hoofdstad van India. Op het afgesproken tijdstip staat de taxi voor het hotel om de mooiste plekken van de stad te laten zien. Overleg met de chauffeur wat u graag wilt zien en hij zal ook suggesties doen.  Voor de lunch en avondeten kent hij ook de voor toeristen veilige restaurants.
Maximaal 8 uur gebruik van de auto en/of 80 km.

 

Dag 3 - New Delhi - Baghdogra - Darjeeling

Afhankelijk van het vluchtschema wordt U op tijd afgehaald bij het hotel en naar het vliegveld gebracht voor de vlucht naar Baghdogra. Bij aankomst transfer naar Darjeeling, een afwisselende rit (ca. 2,5 uur) door de deelstaat West-Bengalen, door kleine dorpjes en ontelbare theeplantages.

 

Dag 4 - Darjeeling en omgeving

Opties voor deze dag

Brits hill-station op 2130 m, toevluchtsoord in de hete zomermaanden. Stadstour met o.a. bezoek aan het Tibetan Refugee Centre (waar veel Tibetaanse vluchtelingen een boterham verdienen), het Tenzing Norgay Mountaineering Institute, over beroemde Himalaya klimmers en sherpa's; Darjeeling Zoo met o.a. Tibetaanse tijger, rode panda, zwarte beer en sneeuwluipaard. Na de middag gelegenheid om over de Lower Market te wandelen, het grootste "winkelgebied" van Darjeeling (op donderdag is echter veel gesloten).

 

Dag 5 - Darjeeling - Pelling

Opties voor deze dag

Een rit van ca. zes uur door de bergen, soms met dichte jungle vol orchideeën en doorsneden door woeste bergstroompjes, dan weer over steile berghellingen met rijstveldjes en prachtige vergezichten. Via Gezing naar Pelling, een snelgroeiend stadje (2100 m.) Op vrijdag is in Gezing de kleurrijke weekmarkt.

 

Dag 6 - Pelling - Tashiding - Pelling

Een drukke dag als u alles een beetje wilt zien: het beroemde Pemayangtse ( Perfect Sublime Lotus) klooster, de Denjong Padma Choeling Academy en Sangachoeling Gompa. Houdt u van wandelen, dan kunt u ook naar het Pemayangtse klooster lopen (45 min.), of naar de Rani Dhunga, de Queen's Stone (ca. 4½ uur). Ook een rit naar het heilige Kecheopari Lake, prachtig gelegen en omgeven door gebedsvlaggen, en naar Tashiding is eventueel mogelijk. Aan u echter de keuze ....

 

Dag 7 - Pelling - Rabongla - Gangtok

Via Rabongla naar de hoofdstad van Sikkim, Gangtok (ca. 4 uur rijden). Onderweg een stop in Rabongla, met de prachtige vergezichten bij helder weer, en bij de Temi Tea Garden.

 

Dag 8 - Gangtok

Opties voor deze dag

Vroeg op pad, naar Tashi Viewpoint, voor de zonsopgang boven de Kanchendzonga bergketen. Hierna via de Nathu La Highway (tot 1962 de aloude handelsroute naar Lhasa) naar het heilige Chhangu (Tsomgo) Lake op 3774 m hoogte. De lokale markten (bazaars) zijn ook een bezoek waard!

 

Dag 9 - Gangtok - Rumtek Monastery - Gangtok

Stadstour met o.a. Enchey Monastery, Cottage Industries en het Research Instituur of Tibetology en naar de Do Drul Chorten. Na de middag rit naar het beroemde Rumtek Monastery en Kaygu Head/

 

Dag 10 - Gangtok - Teesta Bazaar - Kalimpong

Door de Teesta Vallei naar Rangpo, het grensplaatsje tussen Sikkim en West Bengal waar buitenlandse toeristen moeten "uitchecken" (stempel in paspoort), vervolgens een stop bij Teesta Bazaar en dan verder naar Kalimpong.

 

Dag 11 - Kalimpong

Opties voor deze dag

Gelegen op een hoogte van ± 1250 m, tussen de hellingen en valleien van de Himalaya. Tot 1965 behoorde Kalimpong bij Bhutan en was het een belangrijke handelsplaats tussen de "three Closed Lands": Tibet, Bhutan en Nepal. De "Haat" (markt) aan de 10th Mile op woensdag en zaterdag is een kleurrijke en gevarieerd gebeuren. Tijdens de stadstour zijn de Thongsa Gompa, de Tibetan Monastery en/of de Rinkingpong Monastery met de school voor Tibetaanse geneeskunst een must, alsmede de Mangal Dam, een grote en statige tempel, gewijd aan Krishna en opmerkelijk vanwege de hedendaagse architectuur met veel wit marmer.

 

Dag 12 - Kalimpong - Lava - Gorumara National Park

In plaats van de "highway", over de "hoge" weg via Lava, door kleine dorpjes en een prachtig bosrijk gebied. Langzaam maar zeker wordt het landschap vlakker en liggen er weer steeds meer theeplantages, ook wordt de temperatuur hoger. In de loop van de middag aankomst in het hotel bij Gorumara National Park, tegen de avond een jeepsafari door het park.

 

Dag 13 - Gorumara - Phuentsholing - Paro

Op tijd vertrek naar de Bhutanese grensplaats Phuentsholing. Als er tijd voor is (afhankelijk van de conditie van de weg) een klein ommetje naar Totopara, het dorp van de Toto tribals. Indien mogelijk worden voor de lunch in Phuentsholing de grenspapieren in orde gemaakt. Bhutan: door een geheel ander landschap, andere cultuur, andere architectuur, naar Paro. Onderweg een fotostop bij de Zangtopelri Monastery (gebouwd in opdracht van de koningin-grootmoeder) en bij de Chukha dam, de waterkrachtcentrale hier is een belangrijke bron van inkomsten voor Bhutan.

 

Dag 14 - Paro

Opties voor deze dag

Paro, de 2e stad van Bhutan, heeft ca. 15.000 inwoners; naar onze maatstaven meer een dorp, dat echter snel verandert. Bezoek o.a. de mooie Rinpung Paro Dzong (1645), de zetel van het plaatselijk bestuur en de kloosterschool; naar de Dzong Drugyel, nu een ruïne, maar met grote historische waarde en met prachtig uitzicht op de berg Jhumolhari "Berg van de Godin" (7329 m). Vervolgens naar de Kyichu Lhakang, vanwaar het boeddhisme zich verspreidde over heel Bhutan en tot slot naar het Nationaal Museum, een fascinerende plek gehuisvest in een oude wachttoren, met een fantastische collectie oudheden.

 

Dag 15 - Paro - Thimpu

In de ochtend bezoek aan het beroemde Paro Museum, veel onderwerpen hier zult u op de verdere tocht herkennen. Dan naar de Paro Dzong, die slechts enkele meters lager ligt, zetel van de districts regering en -administratie, alsmede het lokale klooster en de tempel. Vervolgens rit van ca. 2 uur naar Timphu, de hoofdstad van Bhutan. Na de check in in het hotel naar het viewpoint van Thimpu Valley en de vlakbij gelegen "zoo", om de unieke Takin te zien, het nationale dier van Bhutan. Op de terugweg een stop bij de grootste monniken school van het land, bij het Drubthob Nonnenklooster in Zilukha en/of de Pangrizampha Monastery, vlakbij het Dechenchholing Paleis.

 

Dag 16 - Thimpu

Opties voor deze dag

Tot 1961 slechts een onbetekend dorp, maar sinds de 3e koning het land openstelde voor bezoekers van buiten, is Thimpu uitgegroeid tot een aangenaam stadje met 65.000 inwoners. In de hoofdstraat hoeft u niet te wachten tot het stoplicht op groen springt om de simpele reden dat er in heel Bhutan geen stoplichten zijn!
Tijdens de stadstour natuurlijk naar de Tashichhodzong, met de tempel en de kantoren van de koning en enkele ministeries. Vervolgens o.a. de beroemde chorten van de overleden koning, het Folk Heritage Museum en/of het openlucht museum (zie hoe het leven was in een boerderij gebouwd van modder en hout). Verder staan de traditionele Painting School, een papierfabriek en/of het National Indigenous Institute (traditionele kruiden geneeskunst) op het programma. Aan het eind van de middag een wandeling door de schilderachtige "winkelstraat".

 

Dag 17 - Thimpu - Punakha - Wangdue

Opties voor deze dag

Na het ontbijt evt. bezoek aan de kleurrijke "Weekend Market" (donderdag t/m zondag), waarna vertrek naar Wangdue, met een stop bij Simtoka Monastery, de oudste dzong van Bhutan, de monnikken en studenten leren hier o.a. de Dzonkha taal. Daarna een half uurtje rijden naar de Do Chula Pas (3150 m) met de 108 stupa's. Op een heldere dag zijn vanaf hier de oostelijke Himalayan bergtoppen zichtbaar. Hierna begint de afdaling naar de groene Wangdue vallei. Na de lunch in het hotel bezoek aan de Divine Madman’s Temple: het laatste deel over een smal pad, door de rijstvelden en een klein dorpje (ca. 20 min. wandelen). De pijl en boog van de "Heilige Gek" hangen er nog en u wordt gezegend door de stenen phallus. Via Wangdue Dzong (al gezien bij de checkpost) en de "stad" Wangdue, met een unieke bazaar (bamboe winkels en huizen) terug naar het hotel.

 

Dag 18 - Wangdue - Jakar (Bumthang Valley)

De rit van vandaag gaat via de Trongsa Valley naar Bumthang, ca. 6 uur rijden. Via de Pele-La, een pas van 3000 m hoog, en iets verder ligt het tribal dorpje Rukbji, waar hoofdzakelijk yak herders wonen. Overal grote mosterd en boekweit velden en iets hoger tegen de bergen graast het vee. Een korte stop bij de Chendjbi Stupa en de Trongsa dzong. Na de lunch in Trongsa stad weer verder naar Bumthang, met onderweg een bezoekje aan het Yatha Weaving Centre.

 

Dag 19 - Bumthang Valley

Opties voor deze dag

Eerst naar de Bumthang dzong op de bergtop, dan naar de Jampay Lakhang tempel met het beeld van de toekomstige Buddha (beroemd om de dans van de naakte mannen tijdens het jaarlijks festival). Hierna naar de Kurje Temple met de meditatie grot van Guru Rimpoche etc. etc. De lunch is een traditionele Bumtha maaltijd op de boerderij. In de loop van de middag is er de mogelijkheid om het plaatselijke bier te proeven in de bierbrouwerij, met verse kaas van de lokale kaasfabriek en honingwijn op de bijenfarm. Tegen de avond rondwandelen over de plaatselijke markt.

 

Dag 20 - Jakar - Mongar

Rit van ca. 6 uur naar Mongar Valley, door de Ura Valley met de Ura tempel en boekweit velden, over de Thrumching-La, de hoogste pas in de "highway", 3750 m. Na een korte stop hier verder naar de mooie Sengor Valley met een bezoek aan de kleine lokale school, een stop bij een hoge waterval en ruik en pluk het lemon gras van Limithang (lemon thee). Tegen de avond een wandeling door het kleine stadje Mongar en maak een praatje met de plaatselijke bewoners,vooral de jeugd spreekt over het algemeen goed Engels.

 

Dag 21 - Mongar - Trashigang

Ook Mongar Dzong moet u natuurlijk gezien hebben (en klim over de steile, uitgehouwde trap naar de 1e en 2e verdieping ...). Hierna de mooie tocht van ca. 3 uur naar het levendige Trashigang, over de Kori-La (pas) met het laatste uitzicht over de Mongar Valley. Hier ook weer lemon gras "fabriekjes", waar het gras gedestilleerd wordt. In Trashigang bezoek aan de oude Trashigang dzong, gebouwd tegen een berghelling met een prachtig uitzicht over de vallei (probeer ook even de keuken van de monnikken te zien), rondwandelen in de authentieke stad en bezoek aan de Ranjung Temple.

 

Dag 22 - Trashigang - Trashiyangtse - Trashigang

Dag trip naar Trashi Yangtse, naar de Gom Kora Kora en Chorten stupa, gebouwd in de traditionele Nepalese architectuur. Loop 3x rond de grote rots en mompel de daarbij behorende mantra. Er is ook een dorp met ambachtslieden die graag hun creaties in houtbewerking en weven laten zien.

 

Dag 23 - Trashigang - Samdrup Jongkhar

Na het ontbijt volgt het laatste traject in Bhutan, naar het grensstadje Samdrup Jongkhar in het zuiden. De rit duurt ca. 6 uur, de route gaat langs de enige universiteit van Bhutan, een school voor gehandicapten en een weefcentrum in Khaling. In dit centrum worden jonge meisjes onderwezen in het traditionele weven met de aloude patronen; door een product te kopen kunt u dit centrum ondersteunen. Langzaam maar zeker worden de bergen lager en op een bepaald moment ziet u de laagvlakten van India liggen. Tashi Delek Bhutan!

 

Dag 24 - Samdrup Jongkhar - Guwahati - Delhi

Opties voor deze dag

Na het ontbijt met de Indiase chauffeur in een Indiase auto naar Guwahati, de hoofdstad van Assam. Eerst langs het Indiase immigratie kantoortje aan de grens voor de noodzakelijke stempels; misschien is de deur gesloten, maar de bewaker gaat de dienstdoende beambte wel waarschuwen. Meteen in India verandert het landschap en de bevolking: een vlakke laagvlakte (warm) en een drukte van jewelste langs de weg en in de dorpjes. Afhankelijk van het vluchtschema van de vlucht naar Delhi (meestal aan het einde van de middag), bezoek aan de grote tempel, rit langs de haven en de verdere rivieroever.
Bij aankomst in New Delhi transfer naar het hotel.

 

Dag 25 - Delhi - Europa

Opties voor deze dag

Op tijd, afhankelijk van gekozen vlucht, transfer naar het internationale vliegveld voor retourvlucht Europa. De hotelkamer is evt. beschikbaar tot 18.00 uur

 

Tell a friend     

Print deze pagina

 

 

 

BETje individuele reizen – K. v. K.: 66415098