Home page  |  Wie zijn wij  |  Contact  |  Reviews      facebook google plus

sgr     vvkr

lies@betje.nl      +31 (0)411 625070 / 625077

 

Informatie over...

Verantwoord toerisme

Reisverzekering

Vliegtickets

Thema's

Natuur en Wild

Specifieke belangstelling

Actief & avontuurlijk

Met kinderen

Bhutan -> Bhutan - Dwars door het Dragon Koninkrijk

Bhutan - Dwars door het Dragon Koninkrijk

14 dagen v.a. € 2.175,-  

Bhutan, het laatste Himalaya koninkrijk en tot 1974 gesloten voor buitenlandse toeristen.

Deze reis begint in het westen en eindigt in het oosten van dit prachtige en zelfbewuste landje.  U maakt kennis met de mooie natuur, maar bovenal met de lokale cultuur: vriendelijke Bhutanesen met hun werk en sport, geweldige Dzongs, het ongelooflijke klooster Tiger's Nest, de ook nu nog traditionele bouwstijl, het Boeddisme en diepgewortelde legendes (Devine madman), de kleinschalige industrie én, last but not least: rust (weinig auto's, geen stoplichten, geen grote industrie) !

Diverse opties zijn mogelijk op het gebied van trekking, natuurpark etc.

 

Route: Delhi - Paro - Thimpu - Punakha - Wangdue Phodrang - Trongsa - Bumthang Jakar - Ura - Mongar - Trashigang - Trashi Yangtse - Samdrup Jongkhar - Guwahati

 

Dag 1 - Europa - Delhi

Opties voor deze dag

Internationale vlucht van Europa naar Delhi,  vluchtschema afhankelijk van gekozen luchtvaartmaatschappij. Bij aankomst in Delhi transfer naar hotel.

 

Dag 2 - Delhi - Kathmandu - Paro

Afhankelijk van gekozen vlucht vliegt u via Kathmandu of rechtstreeks naar Paro, maar altijd is het een mooie, spectaculaire vlucht met schitterend zicht op de Himalaya. "Kuzuzangpo" in Bhutan. 

Bij aankomst op de kleine en karakteristieke luchthaven van Paro maakt u kennis met uw Bhutanese gids en chauffeur, die u de komende dagen in Bhutan zullen vergezellen. Na het afhandelen van de formaliteiten rijdt u in circa 10 minuten naar uw hotel, onderweg ziet u de karakteristieke huizen tegen de hellingen en boeren aan het werk op de rijstvelden. In de middag bezoekt u samen met uw Bhutanese gids de 17e eeuwse Rinpung Dzong. Het Nationaal Museum is gehuisvest in de Ta Dzong, de oude wachttoren die boven de Dzong uitsteekt. Door een recente aardbeving kunt u helaas de Ta Dzong niet bezoeken, een gedeelte van de collectie van het Nationaal Museum is te zien in een tijdelijk onderkomen net boven de Ta Dzong.

 

Dag 3 - Paro - Tigers Nest

Opties voor deze dag

Een sportieve dag: bezoek aan het Taktshang klooster, of wel het Tiger's Nest! Het lijkt op een adelaarsnest, dat tegen de hoge rotswand is geplakt. Volgens de legende kwam Guru Rinpoche voor de eerste keer uit Tibet naar Bhutan op een vliegende tijger en landde op de plek waar later dit klooster is gebouwd. De wandelroute er naar toe is dus niet gemakkelijk, maar ... de inspanning wordt ruimschoots beloond. Voor het eerste deel van de tocht zijn paardjes te huur, maar het is natuurlijk leuker om zelf te lopen. Wanneer paarden u passeren probeer dan zelf altijd aan de bergzijde te lopen! Na een klim van ca. 1 uur komt u bij een restaurantje, waar rond 12 uur een heerlijk lunchbuffet klaar staat. Tijdens het eten hier kunt u genieten van een schitterend zicht op het klooster! Vanaf het restaurantje is het nog een behoorlijke klim en worden het meer trappen. Bij het klooster kunt (lees: moet) u uw fototoestel in een kluisje leggen, want binnen in het klooster mogen absoluut geen foto's gemaakt worden, ook dient u respectvol gekleed te zijn. Ca. 5 tot 6 uur na het begin van de tocht bent u weer terug bij de auto. Op de terugweg naar Paro evt. nog even kijken bij de Drugyel Dzong. In de middag tijd om Bij terugkomst in het hotel kunt u dan een heerlijk "hot stone bath" nemen, als balsem voor de spieren!

 

Dag 4 - Paro - Thimpu

Na het ontbijt bezoek aan de Kyichu Lhakang, deze kleine tempel is één van de oudste kloosters van Bhutan. Vervolgens rijdt u in ca. 1½ uur naar Thimphu. De route gaat door een mooi groen, heuvelachtig gebied, langs de rivier, met overal de traditionele bouwstijl van de verspreid staande huizen en andere kleine bebouwing. 's Middags maakt u kennis met de hoofdstad van Bhutan: een aangenaam, landelijk stadje met ca. 65.000 inwoners. Natuurlijk bezoekt u de Trashichhoe Dzong, het religieuze en bestuurlijk centrum van de regio. Er hangt een formele sfeer en de lokale bevolking moet hier voldoen aan de kleding voorschriften. Ook Memorial Chorten (herinnering aan de derde koning) is een bezoek zeker waard en aan het eind van de middag kunt u naar het Buddha Point (Kuensel Phodrang) rijden dat net buiten de stad ligt. Hier staat een enorm groot, nieuw gouden Boeddha beeld op een enorm, nieuw aangelegd plein, vanwaar u tevens een mooi uitzicht heeft op Thimphu en de vallei. 

Indien beschikbaar boeken we een hotel aan de centrale winkelstraat, Norzim Lam, bij Clock Tower Square. Leuk om hier 's avonds nog even rond te wandelen.

 

Dag 5 - Thimpu

Opties voor deze dag

De tweede dag in Thimpu begint met een pittige klim. Met de auto rijdt u naar het einde van de vallei vanwaar u te voet verder gaat. In ongeveer 1 uur loopt u door een dennenbos 280 meter omhoog naar de Tango Goemba. Dit klooster gebouwd door Lama Drukpa Kuenley (Divine Madman) bestaat uit meerdere verdiepingen en binnenpleinen. Terug in Thimphu is er tijd voor de National Library, het Folk Heritage Museum en de traditionele Painting School (National Institute for Zorig Chusum)....Dit alles in overleg met u. Van donderdagavond tot zondagochtend is er de weekendmarkt, leuk om even over heen te lopen. 

 

Dag 6 - Thimpu - Punakha - Wangdue

Opties voor deze dag

Vanaf Thimphu is het een klein uur rijden naar de Do Chula Pass (3140 m), beroemd om zijn 108 stupa's. De pas is bezaaid met gebedsvlaggen en bij helder weer zijn de oostelijke Himalayan bergtoppen zichtbaar. Hierna begint de afdaling naar de subtropische Wangdue Vallei gelegen tussen rijstterrassen en akkers. In Punakha, de vroegere winterstad, brengt u een bezoek aan de Dzong, naar onze mening de mooiste van Bhutan en heel mooi gelegen in de samenloop van de Pho Chu en de Mo Chhu (de mannelijke en de vrouwelijke) rivieren. Vervolgens bezoekt u de Chimi Lhakhang, de Divine Madman’s Temple: het laatste deel wandelt u over een smal pad tussen de rijstvelden door. In het kleine dorpje ziet u veel huizen versierd met een fallus, hét symbool van de vruchtbaarheid. In de tempel hangen nog de pijl en boog van de "Heilige Gek" en als u wilt, kunt u worden gezegend door een heilige fallus. 

Helaas is het oude centrum en de dzong van Wangude Phodrang verwoest door een grote brand. Wangdue is opnieuw opgebouwd aan de oever van de rivier en is nu een heel nieuw dorp. 

 

Dag 7 - Wangdue - Jakar (Bumthang Valley)

Vandaag gaat de reis verder in oostelijke richting. U passeert de Pele La (pas) en na een korte stop bij de Chendebji Chorten, een witte stupa gebouwd in Nepalese stijl, is het nog een goed uur naar Trongsa. Een korte stop bij de Chendjbi Stupa, een witte stupa gebouwd in Nepalese stijl, is het nog een goed uur naar Trongsa. Circa 20 km voor Trongsa ziet u de imposante Dzong van Trongsa al liggen aan de andere kant van de vallei. Deze kloosterburcht is de oorspronkelijke thuisbasis van de Bhutanese Koninklijke familie en de grootste van Bhutan. Deze dzong, gebouwd in 1647 door Shabdrung Ngawang Namgyel, heeft een wirwar van gangen, trappen, tempels en binnenpleinen. In de Ta Dzong, de wachttoren, is een interessant museum. Mocht het zo uitkomen dan kunt u ook uitstekend lunchen in het restaurant van de Ta Dzong. Via de Yotong La, waar u waarschijnlijk kuddes yaks ziet grazen, bereikt u de Bumthang Vallei. Voor Jakar kunt u eventueel nog een stop maken in Zugney voor een bezoek aan het Yatha Weaving Centre. 

Bumthang is het meest heilige gedeelte van Bhutan: hier begon de bekering tot het Boeddhisme. De regio Bumthang bestaat uit vier kleinere valleien en de hoogte varieert van 2600 tot 4000m.

 

Dag 8 - Jakar - Bumthang Valley

Opties voor deze dag

Eerst naar de Bumthang dzong op de bergtop, dan naar de Jampay Lakhang tempel met het beeld van de toekomstige Buddha (beroemd om de dans van de naakte mannen tijdens het jaarlijks festival). Hierna naar de Kurje Temple met de meditatie grot van Guru Rimpoche. De lunch is een traditionele Bumtha maaltijd op een boerderij. In de loop van de middag kunt u het "industrie terrein" van Jakar verkennen, leuk om even te gaan kijken bij de fabriek waar de bukhari gemaakt worden. Deze traditionele houtkachels worden vanaf hier in heel Bhutan verkocht. Ook kunt u het plaatselijke bier proeven in de bierbrouwerij, met verse kaas van de lokale kaasfabriek of even gaan kijken aan de overkant, daar maakt men appelsap van de lokaal geteelde appels. Tegen de avond is het leuk om even rond te wandelen over de plaatselijke markt.

 

Dag 9 - Jakar - Mongar

Rit van ca. 6 uur naar Mongar Valley, door de Ura Valley met de Ura tempel en boekweit velden, over de Thrumching-La, de hoogste pas in de "highway", 3750 m. Na een korte stop hier verder naar de mooie Sengor Valley met een bezoek aan de kleine lokale school, een stop bij een hoge waterval en ruik en pluk het lemon gras van Limithang (lemon thee). Tegen de avond een wandeling door het kleine stadje Mongar en maak een praatje met de plaatselijke bewoners,vooral de jeugd spreekt over het algemeen goed Engels.

 

Dag 10 - Mongar - Trashigang

Ook Mongar Dzong moet u natuurlijk gezien hebben (en klim over de steile, uitgehouwde trap naar de 1e en 2e verdieping ...). Hierna de mooie tocht van ca. 3 uur naar het levendige Trashigang, over de Kori-La (pas) met het laatste uitzicht over de Mongar Valley. Hier ook weer lemon gras "fabriekjes", waar het gras gedestilleerd wordt. In Trashigang bezoek aan de oude Trashigang dzong, gebouwd tegen een berghelling met een prachtig uitzicht over de vallei (probeer ook even de keuken van de monnikken te zien), rondwandelen in de authentieke stad en bezoek aan de Ranjung Temple.

 

Dag 11 - Trashigang - Trashi Yangtse - Trashigang

Dag trip naar Trashi Yangtse, naar de Gom Kora Kora en Chorten stupa, gebouwd in de traditionele Nepalese architectuur. Loop 3x rond de grote rots en mompel de daarbij behorende mantra. Er is ook een dorp met ambachtslieden die graag hun creaties in houtbewerking en weven laten zien.

 

Dag 12 - Trashigang - Samdrup Jongkhar

Na het ontbijt volgt het laatste traject in Bhutan, naar het grensstadje Samdrup Jongkhar in het zuiden. De rit duurt ca. 6 uur, de route gaat langs de enige universiteit van Bhutan, een school voor gehandicapten en een weefcentrum in Khaling. In dit centrum worden jonge meisjes onderwezen in het traditionele weven met de aloude patronen; door een product te kopen kunt u dit centrum ondersteunen. Langzaam maar zeker worden de bergen lager en op een bepaald moment ziet u de laagvlakten van India liggen.

Tashi Delek Bhutan!

 

Dag 13 - Samdrup Jongkhar - Guwahati - Delhi

Opties voor deze dag

Na het ontbijt met de Indiase chauffeur in een Indiase auto naar Guwahati, de hoofdstad van Assam. Eerst langs het Indiase immigratie kantoortje aan de grens voor de noodzakelijke stempels; misschien is de deur gesloten, maar de bewaker gaat de dienstdoende beambte wel waarschuwen. Meteen in India verandert het landschap en de bevolking: een vlakke laagvlakte (warm) en een drukte van jewelste langs de weg en in de dorpjes. Afhankelijk van het vluchtschema van de vlucht naar Delhi (meestal aan het einde van de middag), bezoek aan de grote tempel, rit langs de haven en de verdere rivieroever.
Bij aankomst in New Delhi transfer naar het hotel.

 

Dag 14 - Delhi - Europa

Opties voor deze dag

Op tijd, afhankelijk van gekozen vlucht, transfer naar het internationale vliegveld voor retourvlucht Europa. De hotelkamer is evt. beschikbaar tot 18.00 uur

 

Tell a friend     

Print deze pagina

 

 

 

BETje individuele reizen – K. v. K.: 66415098