Home page  |  Wie zijn wij  |  Contact  |  Reviews      facebook google plus

sgr     vvkr

lies@betje.nl      +31 (0)411 625070 / 625077

 

Informatie over...

Verantwoord toerisme

Reisverzekering

Vliegtickets

Thema's

Natuur en Wild

Specifieke belangstelling

Actief & avontuurlijk

Met kinderen

Bhutan -> Essential Bhutan

Essential Bhutan

12 dagen v.a. € 1.835,-  

Een individuele reis die de essenties van Bhutan combineert: Paro Vallei met het bekendste klooster van Bhutan: Thaktsang ofwel het Tiger's Nest, de Cheli La (hoogste pas van Bhutan) en de geïsoleerde Haa Vallei, de hoofdstad Thimpu en Punakha met de prachtige Dzong, een groot kloosterfort. Het verste punt van deze reis is de mystieke Bumthang Vallei, het culturele hart van Bhutan. Weer terug naar Paro via de afgelegen, maar schitterende Phobjikha Vallei, aan de voet van de Black Mountains, met name bekend  door de zwarte kraanvogels die hier komen overwinteren. 
Uiteraard kunnen wij deze voorbeeldreis geheel voor u aanpassen, zodat exact de reis onstaat zoals u het wenst.

 

Route: Kathmandu - Paro - Haa - Thimphu - Punakha - Wangdue - Jakar - Gangtey - Paro - Kathmandu

 

Dag 1 - Amsterdam (Brussel, Düsseldorf) - Kathmandu

Opties voor deze dag

Internationale vlucht van Amsterdam (of eventueel vanuit Brussel of Düsseldorf) naar Kathmandu. Bij aankomst in Kathmandu transfer naar het hotel, afhankelijk van de aankomsttijd nog een kijkje nemen op het Durbar plein, rondslenteren in Thamel of natuurlijk uitrusten van de vlucht.
's Avonds wordt u door onze lokale agent meegenomen naar een typisch Nepalees restaurant voor een diner (inbegrepen).

 

Dag 2 - Kathmandu - Paro

Vroeg in het de ochtend transfer naar het vliegveld van Kathmandu voor de vlucht naar Paro: een mooie, spectaculaire vlucht met schitterend zicht op de Himalaya. "Kuzuzangpo" (= welkom) in Bhutan.

Bij aankomst op de kleine en karakteristieke luchthaven van Paro maakt u kennis met uw Bhutanese gids en chauffeur, die u de komende dagen in Bhutan zullen vergezellen. Na het afhandelen van de formaliteiten rijdt u in circa 10 minuten naar uw hotel, onderweg ziet u de karakteristieke huizen tegen de hellingen en boeren aan het werk op de rijstvelden. In de middag bezoekt u samen met uw Bhutanese gids de 17e eeuwse Rinpung Dzong. Het Nationaal Museum is gehuisvest in de Ta Dzong, de oude wachttoren die boven de Dzong uitsteekt. Door een recente aardbeving kunt u helaas de Ta Dzong niet bezoeken, een gedeelte van de collectie van het Nationaal Museum is te zien in een tijdelijk onderkomen net boven de Ta Dzong.

 

Dag 3 - Paro - Haa - Thimphu

Net voorbij het vliegveld van Paro gaat de route vandaag in westelijke richting, door het kleine dorpje Bondey en vervolgens zig zaggend omhoog naar de hoogste pas van Bhutan, de Cheli La (3988 m.) We raden u aan om vroeg op pad te gaan, om te genieten van het schitterend uitzicht op de besneeuwde bergtoppen van de Himalaya, waaronder de heilige berg van Bhutan, de Chomolhari (7314 m.). Op de Cheli La wapperen kleurrijke gebedsvlaggetjes om de gebeden naar boven te sturen. Bij de afdaling, over een bochtige bergweg, naar de Haa Vallei overal groene natuur en mooie vergezichten, tot 2001 was dit gebied nog gesloten voor toeristen. Het stadje Haa is in werkelijkheid een dorpje, maar erg leuk om even door te wandelen, helaas is de Dzong van Haa in gebruik door het leger en daarom niet open voor bezoekers. Wel kunt u in Haa het kleine klooster Lhakhang Kharpo bezoeken.

Na het bezoek aan Haa is het circa 4½ uur rijden naar de hoofdstad Thimphu, waar we, indien beschikbaar, een hotel boeken aan de centrale winkelstraat, Norzim Lam, bij Clock Tower Square. Leuk om hier 's avonds nog even rond te wandelen!

 

Dag 4 - Thimphu

Opties voor deze dag

Vandaag hele dag in Thimphu, de hoofdstad van Bhutan, een aangenaam, landelijk stadje met ca. 65.000 inwoners. Natuurlijk bezoekt u de Trashichhoe Dzong, het religieuze en bestuurlijk centrum van de regio, waar een formele sfeer hangt, de lokale bevolking moet hier voldoen aan de kleding voorschriften. Ook Memorial Chorten (herinnering aan de 3e koning) is een bezoek zeker waard. Na de lunch tijd voor de National Library, het Folk Heritage Museum en het traditionele National Institute Zorig Chusum (Painting School) ... Dit alles echter in overleg met u!  Aan het eind van de middag evt. via Motithang Takin Preserve naar het Buddha Point (Kuensel Phodrang), dat net buiten de stad ligt. Hier staat een enorm groot, nieuw, gouden Boeddha beeld op een enorm, nieuw aangelegd plein, vanwaar u ook een mooi uitzicht heeft op Thimphu en de vallei. 

Van donderdagavond tot zondagochtend is er een weekendmarkt, leuk om in de ochtend even over heen te lopen. U ziet veel groenten en fruit, grote bergen met rode pepertjes. Op de 1e verdieping ziet (en ruikt!) u ook de gedroogde vis en "datse", de lokale kaas die in veel Bhutanese gerechten wordt gebruikt. 

 

Dag 5 - Thimphu - Punakha - Wangdue

Na het ontbijt rijdt u, via de nieuwe buitenwijken (ook Bhutan kijkt naar de toekomst!), richting de Dochu La (La is een pas), een klein uur rijden. Deze pas (3140 m), is beroemd om zijn 108 stupa's en bezaaid met gebedsvlaggen. Bij helder weer zijn de ook oostelijke Himalayan bergtoppen zichtbaar!
Hierna begint de afdaling naar de subtropische Wangdue Vallei, gelegen tussen rijstterrassen en akkers. In Punakha, de vroegere winterstad, brengt u een bezoek aan de Dzong, naar onze mening de mooiste van Bhutan en heel mooi gelegen aan de samenloop van de Pho Chu en de Mo Chhu (de mannelijke en de vrouwelijke) rivieren. Daarna naar de Chimi Lhakhang, de Divine Madman’s Temple: het laatste deel wandelt u over een smal pad tussen de rijstvelden door. In het kleine dorpje ziet u veel huizen versierd met een fallus, hét symbool van de vruchtbaarheid. In de tempel hangen nog de pijl en boog van de "Heilige Gek" en als u wilt, kunt u worden gezegend door een heilige fallus.

Momenteel is het niet mogelijk om de Dzong van Wangdue te bezoeken, want deze prachtige dzong is, samen met het oude centrum van Wangdue, geheel verwoest door een grote brand op 24 juni 2012. Wangdue is geheel opnieuw gebouwd beneden aan de rivier.

 

Dag 6 - Wangdue Phodrang - Trongsa - Jakar (Bumthang Vallei)

Vandaag gaat de reis verder in oostelijke richting. U passeert de Pele La (pas) en na een korte stop bij de Chendebji Chorten, een witte stupa gebouwd in Nepalese stijl, is het nog een goed uur naar Trongsa. Circa 20 km voor Trongsa ziet u de imposante Dzong van Trongsa al liggen aan de andere kant van de vallei. Deze kloosterburcht is de oorspronkelijke thuisbasis van de Bhutanese Koninklijke familie en de grootste van Bhutan. Deze dzong, gebouwd in 1647 door Shabdrung Ngawang Namgyel, heeft een wirwar van gangen, trappen, tempels en binnenpleinen. In de Ta Dzong, de wachttoren, is een interessant museum. Mocht het zo uitkomen dan kunt u ook uitstekend lunchen in het restaurant van de Ta Dzong. Via de Yotong La, waar u waarschijnlijk kuddes yaks ziet grazen, bereikt u de Bumthang Vallei. Voor Jakar kunt u eventueel nog een stop maken in Zugney voor een bezoek aan het Yatha Weaving Centre. 

Bumthang is het meest heilige gedeelte van Bhutan: hier begon de bekering tot het Boeddhisme. De regio Bumthang bestaat uit vier kleinere valleien en de hoogte varieert van 2600 tot 4000m.

 

Dag 7 - Jakar (Bumthang Vallei)

Opties voor deze dag

Eerst naar de Bumthang dzong op de bergtop, dan naar de Jampay Lakhang tempel met het beeld van de toekomstige Buddha (beroemd om de dans van de naakte mannen tijdens het jaarlijks festival). Hierna naar de Kurje Temple met de meditatie grot van Guru Rimpoche. De lunch is een traditionele Bumtha maaltijd op een boerderij. In de loop van de middag kunt u het "industrie terrein" van Jakar verkennen, leuk om even te gaan kijken bij de fabriek waar de bukhari gemaakt worden. Deze traditionele houtkachels worden vanaf hier in heel Bhutan verkocht. Ook kunt u het plaatselijke bier proeven in de bierbrouwerij, met verse kaas van de lokale kaasfabriek of even gaan kijken aan de overkant, daar maakt men appelsap van de lokaal geteelde appels. Tegen de avond is het leuk om even rond te wandelen over de plaatselijke markt.

Helaas is 1 dag in Bumthang vrij kort, dus mocht u in de gelegenheid zijn dan raden we aan om hier een extra dag te boeken, zodat u o.a. ook naar de Ura of de Tang Vallei kunt.

 

Dag 8 - Jakar - Gangtey (Phobjikha Vallei)

Opties voor deze dag

Vandaag reist u weer terug in de richting van Paro. Net na de Pele La gaat een kleine weg van de hoofdroute af naar de Phobjikha Vallei. Deze grote, open vallei ligt op de westelijke helling van de Black Mountains, op 2.900 m hoogte en is één van de weinige glaciale valleien van Bhutan. Het is het overwinterings gebied voor de zeldzame zwartnek kraanvogels. Elk jaar, in oktober, migreren ca. 350 van deze prachtige vogels van het Tibetaanse Plateau naar Gangtey. Tot half maart kunnen ze hier gespot worden, dan vliegen ze, nadat ze eerst een extra rondje om de Gangtey Gompa vliegen, terug naar de Tibetaanse hoogvlaktes.
Na aankomst in Gangtey een bezoek aan de Gangtey Gompa, een eeuwenoud Nyingmapa klooster. Breng ook zeker een bezoek aan het kraanvogel observatiecentrum, hier vindt u allerlei informatie en kunt u een interessante film zien over de zwartnek kraanvogels. Het is een observatiecentrum, dus heeft u hier een werkelijk schitterend uitzicht over misschien wel de mooiste vallei van Bhutan!

 

Dag 9 - Gangtey - Simtokha - Paro

Na het ontbijt rijdt u in circa 4 uur terug naar de Dochu La (pas). Waren de weergoden u op de heenreis niet goed gezind, dan heeft u vandaag een 2e kans op het mooie uitzicht vanaf de Dochula Pas. Op de oude weg van Thimphu naar Paro bezoekt u de kleine Simtokha Dzong, gebouwd in 1629 door Shabdrung Ngawang Namgyal. Deze Dzong, volgens velen de oudste dzong in Bhutan, is een belangrijk onderwijsinstituut. Aan het eind van de middag bent u weer terug in Paro.

 

Dag 10 - Paro – Taktshang – Paro

Opties voor deze dag

Een sportieve dag: bezoek aan het Taktshang klooster, of wel het Tiger's Nest! Het lijkt op een adelaarsnest, dat tegen de hoge rotswand is geplakt. Volgens de legende kwam Guru Rinpoche voor de eerste keer uit Tibet naar Bhutan op een vliegende tijger en landde op de plek waar later dit klooster is gebouwd. De wandelroute er naar toe is dus niet gemakkelijk, maar ... de inspanning wordt ruimschoots beloond. Voor het eerste deel van de tocht zijn paardjes te huur, maar het is natuurlijk leuker om zelf te lopen. Wanneer paarden u passeren probeer dan zelf altijd aan de bergzijde te lopen! Na een klim van ca. 1 uur komt u bij een restaurantje, waar rond 12 uur een heerlijk lunchbuffet klaar staat. Tijdens het eten hier kunt u genieten van een schitterend zicht op het klooster! Vanaf het restaurantje is het nog een behoorlijke klim en worden het meer trappen. Bij het klooster kunt (lees: moet) u uw fototoestel in een kluisje leggen, want binnen in het klooster mogen absoluut geen foto's gemaakt worden, ook dient u respectvol gekleed te zijn. Ca. 5 tot 6 uur na het begin van de tocht bent u weer terug bij de auto. Op de terugweg naar Paro evt. nog even kijken bij de Drugyel Dzong. Bij terugkomst in het hotel kunt u dan een heerlijk "hot stone bath" nemen, als balsem voor de spieren!

 

Dag 11 - Paro - Kathmandu

In de (vroege) ochtend transfer naar Paro vliegveld voor de retourvlucht naar Kathmandu. Probeer een plekje aan de rechterkant van het toestel te bemachtigen, voor het schitterend uitzicht op de besneeuwde toppen van de Himalaya, waaronder de Mt. Everest.  Bij aankomst in Kathmandu transfer naar het hotel. Het zal even omschakelen zijn, van de serene rust van Bhutan naar de hectische chaos in Kathmandu. 

Rest van de dag kunt u Kathmandu en omgeving verder verkennen. In overleg met de chauffeur, die vandaag met zijn auto ter beschikking staat kunt u bijvoorbeeld Pashupathinath, aan de oever van de heilige Bagmati rivier, bezoeken. Hier staat de meest belangrijke Hindoe tempel van Nepal, gewijd aan Shiva. Op de oever van de Bagmati is de crematie plaats. Maar u kunt er ook voor kiezen om naar de boeddhistische stupa van Bodnath te gaan, één van de grootste stupa's ter wereld en waar veel Tibetaanse vluchtelingen zich gevestigd hebben.... of u bezoekt de stupa van Swoyambhunath, mét een prachtig uitzicht over de stad.  Aan het einde van de dag nog een wandeling in Kathmandu, met o.a. bezoek aan Durbar Square, Kumari Temple etc 

 

Dag 12 - Kathmandu - Amsterdam (Brussel, Düsseldorf) / vervolg reis

Op tijd, afhankelijk van de gekozen vlucht, wordt u per auto naar het internationale vliegveld gebracht voor de retourvlucht naar Amsterdam (Brussel / Düsseldorf), of  ... u vervolgt uw reis in Nepal! 
 

 

Tell a friend     

Print deze pagina

 

 

 

BETje individuele reizen – K. v. K.: 66415098