Home page  |  Wie zijn wij  |  Contact  |  Reviews      facebook google plus

sgr     vvkr

lies@betje.nl      +31 (0)411 625070 / 625077

 

Informatie over...

Verantwoord toerisme

Reisverzekering

Vliegtickets

Thema's

Natuur en Wild

Specifieke belangstelling

Actief & avontuurlijk

Met kinderen

Sri Lanka -> Het uiterste noorden van Sri Lanka met Jaffna

Het uiterste noorden van Sri Lanka met Jaffna

15 dagen v.a. € 995,-  

Een mooie rondreis naar de noordelijke en oostelijke provincies van Sri Lanka, het gebied dat jarenlang gesloten voor reizigers! Sinds het einde van de burgeroorlog (2009) kun je weer prima afreizen naar deze regio: een boeiende kennismaking met de Tamil en hun cultuur. Kleurrijke hindoetempels, ongerepte stranden met kleine vissers-nederzettingen en het koloniale verleden. 

Deze reis is ideaal als je ver weg wilt van de gebaande paden én voor diegene die Sri Lanka wellicht voor een tweede of derde keer bezoeken. 

Uiteraard kunnen wij deze voorbeeldreis geheel voor je aanpassen, zodat exact de Sri Lanka reis ontstaat zoals jij het wenst.

 

Route: Marawila - Kalpitiya - Wilpattu - Anuradhapura - Mihintale - Jaffna - Trincolamee - Polonnaruwa - Minneriya - Sigiriya - Dambulla - Kandy - Colombo

 

Dag 1 - Amsterdam (Brussel, Düsseldorf) - Colombo - Marawila

Bij aankomst op het vliegveld van Colombo worden jullie opgewacht door de chauffeur, die je vervolgens naar het hotel in Marawila (een klein dorp aan de kust) brengt.

 

Dag 2 - Marawila - Chilaw - Kalpitiya

Onderweg naar Kalpitiya, kun je in Chilaw ook even over de vismarkt lopen (hoe vroeger hoe meer er te zien is), deze ligt aan de rivier en is minder toeristisch, maar niet minder interessant! Net buiten Chilaw ligt de kleurrijke Hindoetempel Munneswaram. Begin van de middag kom je aan in Kalpitiya, een langgerekt schiereiland aan de noordwestkust van Sri Lanka: rechts de lagune en links de Indische Oceaan. Het is een dunbevolkt gebied en een waardevolle habitat voor flora en fauna. Hier komen (nog) weinig toeristen en voor de kust worden tussen november en april met grote regelmaat dolfijnen en walvissen gespot. De verlate stranden zijn bij uitstek geschikt voor kitesurfen.

 

Dag 3 - Kalpitiya - Wilpattu - Anuradhapura

Vandaag een jeepsafari in het Wilpattu National Park, het grootste wildpark van Sri Lanka met ruim 60 “willus” (natuurlijke vennen). Dit park is het leefgebied voor olifanten, lippenberen, krokodillen, slangen, luipaarden en veel bijzondere vogels en ligt buiten de "standaard” toeristische routes! Je kunt hier dus nog in alle rust van de ongerepte natuur genieten. Tijdens de moesson is het gebied echter niet altijd toegankelijk.  In de loop van de middag rijd je verder naar Anuradhapura.

 

Dag 4 - Anuradhapura

Vandaag alle tijd om de oude koningsstad Anuradhapura te bezoeken. Erg leuk om hier een fiets te huren, da chauffeur-gids kan je hierbij helpen. Rond 300 voor Christus werd Anuradhapura de hoofdstad van Sri Lanka en gedurende 12 eeuwen was Anuradhapura het politieke en culturele centrum van het eiland! De ruïnes hier behoren tot de meest fascinerende van Zuid-Azië. Je bezoekt o.a. de grote dagoba, de Jetavanaramayaven stupa en de heilige Sri Maha Bodhi boom.
Mihintale is slechts 13 km van Anuradhapura. Het was op deze berg, dat de koning Tissa in 247 v. Chr. een ontmoeting had met Mahinda, de zoon van keizer Ashoka, en zich liet bekeren tot het boeddhisme. Om deze reden wordt Mihintale als de wieg van het boeddhisme op Sri Lanka gezien en is het een heilige plaats dat vele pelgrims trekt.  

 

Dag 5 - Anuradhapura - Jaffna

Tot een aantal jaren geleden was het ondenkbaar om naar Jaffna te reizen, er werd in het uiterste noorden van Sri Lanka hard gevochten tussen de Tamil Tijgers en het Sinhalese leger. De burgeroorlog is echter ten einde en het gebied is weer helemaal veilig. Er zijn nog niet veel reizigers die naar Jaffna reizen en daar zit wat ons betreft ook de charme van dit gebied, het is echt nog buiten de “gebaande paden” en ideaal om in aanraking te komen met de kleurrijke Tamil cultuur.
Via Vavuniya en Kilinochchi rijd je naar de meest noordelijke stad van het eiland: Jaffna. Onderweg kun je even stoppen bij de Elephant Pass, hier is een gedenkteken opgericht voor een soldaat van het Sinhalese leger en zie je nog de oude tank van de LTTE die deze soldaat heeft weten te stoppen. In de middag tijd om Jaffna te verkennen: het Hollandse Fort, de Bibliotheek, maar maak ook een wandeling over de lokale markt waar vriendelijke en nieuwsgierige inwoners graag kennis met je maken. Niet ver van het hotel bevindt zich de grootste hindoetempel van Sri Lanka, de Nallur Kandaswamy Kovil. Deze indrukwekkende tempel is vaak vernield geweest, maar telkens weer opnieuw opgebouwd. Aan de heilige boom binnen in de tempel hangen mensen een stukje stof met gouddraad en enkele muntjes erin gewikkeld om vervolgens te bidden. Mannen mogen deze tempel alleen in met een ontbloot bovenlichaam.

 

Dag 6 - Jaffna

Vandaag kun je samen met de chauffeur-gids de omgeving van Jaffna bezoeken, via de Nilaawara bron, die naar men zegt direct in verbinding staat met de zee, rijd je verder naar de meeste noordelijke stad van Sri Lanka: Point Pedro. Op een paar km afstand, in Vallipuram, staat een andere hindoetempel. Via verlaten stranden, omzoomd met palmen en enkele kleine vissersnederzettingen, rijd je weer terug richting het westen, naar de heilige bron van Keerimalai. Hindoes geloven dat het water hier wonderbaarlijke krachten heeft om vele ziekten te genezen. Mannen en vrouwen baden gescheiden van elkaar. Mocht je hier willen zwemmen, dan liever niet alleen in een zwembroek, bikini of badpak, maar zoals de lokale bevolking met een (korte) broek en T-shirt. Vlakbij de bron ligt de Naguleswaram Shiva Kovil, een Hindoetempel die gewijd is aan Shiva, één van de 5 in Sri Lanka. Verder naar het westen kun je ook Dambakola Patuna bezoeken, een boeddhistische plaats, de legende gaat dat de dochter van Ashok hier de scheut van de Bodhi boom aan land heeft gebracht.   

 

Dag 7 - Jaffna

Vandaag nog een hele dag in Jaffna en omgeving, je kunt vandaag Delf Island bezoeken of misschien wil je wel een grote fietstocht maken in de omgeving…. 

 

Dag 8 - Jaffna - Trincomalee

Vandaag reis je verder naar de oostkust van Sri Lanka, Trincomalee. De kale en lege vlaktes van het uiterste noorden gaan langzaam over in een weelderige jungle met veel palmbomen. Een van de belangrijkste redenen om naar Trincomalee (Nilaveli) te rijden is het langgerekte zandstrand dat je nog niet hoeft te delen met veel andere toeristen! De ideale periode om de oostkust van Sri Lanka te bezoeken is van mei tot oktober, wanneer de moesson vooral regen brengt in het zuidwesten van het eiland.  Net als Jaffna is gelukkig ook deze zone weer veilig, in dit gebied heerst een uiterst ontspannen sfeer, de mensen zijn er erg vriendelijk en het is, zeker in vergelijking met het zuidwesten, nog niet zo toeristisch.

 

Dag 9 - Trincomalee

Vandaag alle tijd om te ontspannen op het strand of bij het zwembad.  Vlak voor de kust van Trincomalee zwemmen walvissen en dolfijnen. De beste periode om walvissen te spotten is over het algemeen maart-april, terwijl walvissen het meeste worden waargenomen tussen mei en oktober. 

 

Dag 10 - Trincomalee

Ook vandaag kun je de hele dag genieten van de zee, een lange strandwandeling maken of je gaat snorkelen bij Pigeon Island, hier zijn nog kleine levende koraalriffen (facultatief).

 

Dag 11 - Trincomalee - Polonnaruwa - Minneriya - Sigiriya

Na het ontbijt brengt de chauffeur-gids je naar de antieke koningsstad Polonnaruwa, waar je voor een klein bedrag (€ 2 - € 3) een fiets kunt huren (de auto kan ook overal komen, maar fietsen is hier veel leuker). In een parkachtige omgeving staan nog veel restanten van prachtige bouwwerken. Ga zeker kijken bij de Gal Vihara: in een granieten wand zijn 4 Boeddhabeelden gehouwen, de 4 stadia van verlichting.  In de namiddag kun je een jeepsafari maken in het Minneriya National Park, dit park is vooral bekend door de Minneriya Tank, voor dieren (vooral voor de wilde olifanten) een belangrijk waterreservoir in het droge seizoen.
Natuurlijk kun je de middag ook aan de rand van het hotelzwembad doorbrengen!

 

Dag 12 - Sigiriya - Dambulla - Matale - Kandy

De wekker loopt vroeg af om de mysterieuze rotsvesting te bezoeken van Sigirya. Nog voor de "Leeuwenrots" loop je door de mooie geometrisch, vroegere watertuinen.  Halverwege de rots zie je de eeuwenoude rotsschilderingen, die verbazingwekkend goed bewaard zijn gebleven! Eenmaal op de top een fantastisch uitzicht over de omliggende weeldige natuur.  Na deze klim is het tijd voor een heerlijke lunch, in de buurt van Sigirya kun je bij een plaatselijk gezin mee-eten. Mocht je erna nog energie over hebben dan kun je de rotstempels van Dambulla bezoeken: in 5 verschillende grotten staan en liggen ongeveer 150 Boeddhabeelden, in verschillende maten en uit verschillende tijdperken. Vervolgens vertrek naar Kandy, met onderweg nog even een stop in één van de vele kruidentuinen van Matale. Hier kun je zien hoe o.a. vanille, kaneel, nootmuskaat, cacao, peper en aloë vera groeit.

 

Dag 13 - Kandy

Kandy is voor ons de meest romantische stad van Sri Lanka. Omringd door groene heuvels en met een groot meer in het centrum van de stad. Ga zeker naar de botanische tuinen in Peradeniya, net buiten Kandy: een van de mooiste botanische tuinen ter wereld. Op ca. 60 ha. zijn ruim 5000 plantensoorten te zien. ‘s Middags een rondritje door Kandy in een tuktuk, een andere manier om de stad te verkennen! De belangrijkste attractie van de stad is de Tempel van de Heilige Tand (Sri Dalada Maligawa). Er wordt beweerd dat hier de tand van Boeddha bewaard wordt, dagelijks voeren de boeddhistische priesters hier de dagelijkse rituelen uit onder begeleiding van hoorns en drums. Ondanks de drukte heerst er in de tempel steeds een serene sfeer.  Als er nog tijd over is, loop dan ook zeker even door het oude centrum, over de markt of langs het meer. In de vroege avond kun je de culturele Kandy dansshow bijwonen (facultatief, de chauffeur-gids kan je helpen bij het kopen van de tickets). 

 

Dag 14 - Kandy - Pinnawela - Colombo

Na het ontbijt vertrek naar Colombo. Onderweg bezoek aan het olifanten weeshuis in Pinnawela. Hier worden circa 80 olifanten verzorgd. Je ziet kleine olifantjes die geen moeder meer hebben, maar ook grotere olifanten. Pinnawela is vrij toeristisch en volgens ons zijn er beter plekken in Sri Lanka om olifanten te zien. Het zien baden van de olifanten in de rivier Oya Maya is echter toch de moeite waard!   Hoewel veel reizigers Colombo graag zouden overslaan, vinden wij het jammer als je helemaal niks ziet van deze stad. Daarnaast heeft de hoofdstad van Sri Lanka sinds enkele jaren een ware metamorfose ondergaan: schoon, goede wegen en ontzettend veel kenmerkende gebouwen zijn gerestaureerd! Veel kerken en tempels natuurlijk, maar ook het gerestaureerde 'Dutch hospital' is de moeite waard. Loop in de middag even door de wijk Pettah en over de "Pettah floating Market'! Voor een high-tea raden we het Galle Face Hotel aan, terwijl je in het restaurant "Ministry of Crab" terecht kunt voor heerlijke kreeft.

 

Dag 15 - Colombo - Amsterdam (Brussel, Düsseldorf)

Op tijd, afhankelijk van gekozen vlucht, transfer naar het internationale vliegveld voor je retourvlucht naar Nederland. 

Ayubowan!

 

Tell a friend     

Print deze pagina

 

 

 

BETje individuele reizen – K. v. K.: 66415098