Home page  |  Wie zijn wij  |  Contact  |  Reviews      facebook google plus

sgr     vvkr

lies@betje.nl      +31 (0)411 625070 / 625077

 

Informatie over...

Verantwoord toerisme

Reisverzekering

Vliegtickets

Thema's

Natuur en Wild

Specifieke belangstelling

Actief & avontuurlijk

Met kinderen

Iran -> Individuele rondreis Iran: van groene bergdorpjes naar desolate woestijnen

Individuele rondreis Iran: van groene bergdorpjes naar desolate woestijnen

20 dagen v.a. € 2.555,-  

Deze individuele rondreis laat je naast de klassieke hoogtepunten van Iran ook kennismaken met de bergdorpjes en zwavelbaden aan de Kaspische Zee, je bezoekt de hoofdstad Teheran, met vele mooie parken en musea, waar je kennis maakt met het hedendaagse moderne Iran. Vanuit de verrassende stad Kerman o.a. een dagje naar de lemen citadel van Bam. Vanaf Shiraz, de stad van de poëzie rijd je dwars door de bergen naar Isfahan, zonder twijfel de mooiste stad van Iran!    

Dit betreft een voorbeeldreis, we kunnen deze individuele reis naar Iran helemaal op jouw maat maken.

 

Route: Tabriz - Astara - Masuleh - Teheran - Kashan - Yazd - Zein-o-din Caravanseray - Kerman - Deh Mord - Shiraz - Sisakht - Ishfahan

 

Dag 1 - Amsterdam (Brussel, Düsseldorf) – Tabriz

Vlucht van Amsterdam (Brussel / Düsseldorf) naar Tabriz, waarschijnlijk land je in de vroege ochtenduren van de volgende dag op het vliegveld van Tabriz, fijn als er dan iemand staat met een naambordje die je vervolgens naar het hotel brengt, waar je direct kunt inchecken. Daarom hebben we je kamer al vanaf de afgelopen nacht inbegrepen. We boeken een middenklas hotel in het centrum van Tabriz. ‘Welcome in Iran, please respect the Iranian dressing code'.

 

Dag 2 - Tabriz - Kandovan - Tabriz

Tabriz is de grootste stad van west Iran en een belangrijke universiteitsstad en is met name bekend om de geknoopte tapijten, die je in de levendige 13e -eeuwse bazaar overal tegen komt. Deze bazaar, met karavanserais en rijk gedecoreerde koepels, is de grootste van Iran en staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. Je kunt hier eindeloos ronddwalen tussen potten, kruiden, kleding, schoenen en stapels tapijten, maar ga ook zeker even kijken bij de Blauwe Moskee (Masjed-e Kabud). In de middag rijd je naar Kandovan, een dorpje dat bestaat uit grotwoningen, sommigen al meer dan 700 jaar oud. In de lange hete zomer bieden de grotten verkoeling en in de winter zijn ze snel warm te stoken.

 

Dag 3 - Tabriz - Ardabil - Astara

Vandaag naar de heilige stad Ardabil, evt. kun je 30 km voor Ardabil een kijkje nemen in Sareyn, bekend om de warmwaterbronnen. Er zijn hier verschillende zwavelbaden, uiteraard met verschillende ingangen en tijden voor mannen en vrouwen. Vrouwen moeten hier een badpak en een badmuts dragen, de badmuts kun je ter plaatse kopen. Erg leuk om zo met de lokale bevolking in contact te komen. Ardabil is prachtig gelegen aan de voet van de ´dode´ vulkaan Kuh-e-Sabalan (4.811 m), hier heb je grote kans om kennis te maken met de Shahsavan nomaden, die hier rondtrekken. In Ardabil bezoek je het prachtige mausoleum van Sheikh Safi al-din, een soefi en de legendarische stichter van het rijk van de Safaviden. Vervolgens rijd je door de groene heuvels naar Astara, pal aan de grens met Azerbeidzjan.

 

Dag 4 - Astara – Subatan – Talesh - Bandar e Anzali - Masuleh

Langs de Kaspische Zee rijd je naar Masuleh, een authentiek bergdorpje. Onderweg kun je ook verder het achterland inrijden om diverse dorpjes te bezoeken, zoals o.a. Lavandevil met de hoogste waterval van Gilan. In Bandar-e Anzali kun je verse vis eten voor de lunch en eventueel een boottochtje maken in de lagune. Het klimaat aan de Kaspische Zee is vochtig, vandaar de prachtig groene en vruchtbare heuvels! in deze kustregio wordt dan ook o.a. rijst en thee verbouwd.
Masuleh is gebouwd tegen een steile berghelling, de gele en beige huizen hebben mooi houtsnijwerk en de platte daken vormen de hoger gelegen straatjes. Met name in het weekend kan het hier behoorlijk druk zijn met Iraanse toeristen, op zoek naar de voor hun magische combinatie van bergen, groen en water.

 

Dag 5 - Masuleh - Qaleh Rudkhan - Qazvin - Teheran

De klim naar het middeleeuwse Rudkhan kasteel is even pittig, maar het prachtige uitzicht over de groene bossen is de inspanning meer dan waard. Daarna verder naar Qazvin, voormalig hoofdstad van het Perzische rijk en bekend vanwege de tapijten, kalligrafie en Baklava, een zoete delicatesse. In Qazvin breng je een bezoek aan o.a. de vrijdagsmoskee, een van de oudste moskeeën in Iran. Qazvin wordt ook gebruikt als uitvalsbasis voor een excursie naar het Alamut Kasteel.
Het doel van vandaag is de hoofdstad van Iran, Teheran waar we een goed middenklashotel in het centrum boeken.

 

Dag 6 - Teheran

Veel reizigers zouden Teheran het liefste snel willen overslaan, toch raden we je aan om minimaal 1 dag in deze metropool door de brengen. In Teheran is het verkeer inderdaad een gekkenhuis en hierdoor hangt boven de stad vrijwel altijd een dikke smog. De stad is echter naast het economische hart, ook de culturele hoofdstad van het land met veel interessante musea, galerijen, restaurants en ontelbare bazaars. In Teheran kun je kennismaken met het moderne Iran en ontmoet je verrassend ruimdenkende Tehrani. Veel vrouwen zien er prachtig uit met minuscule hoofddoekjes, make-up en een perfect neusje, dankzij de hulp van een plastische chirurg. Ook kun je in Teheran erg goed winkelen, er zijn veel moderne winkelcentra waar bijna alles te verkrijgen is.
Echte aanraders zijn de National Treasury (het diamantenmuseum), het Golestan paleis, de overdekte Bazaar-e bozorg, Sa'adabad Paleizencomplex, uit eten in Darband. Hou er wel rekening mee dat veel musea op verschillende dagen zijn geopend, je zult dus keuzes moeten maken. De auto staat vandaag ter beschikking, maar voor sommige stukken kun je beter de metro te nemen vanwege de verkeersdrukte.

 

Dag 7 - Teheran - Mausoleum Khomeini - Qom - Kashan

Je verlaat de chaos van Teheran per auto naar Kashan. Onderweg kun je een bezoek brengen aan het immense mausoleum van Imam Khomeini, de man die van Iran in 1979 een Islamitische republiek maakte. De torens van dit mausoleum zijn 91 meter hoog, een verwijzing naar zijn leeftijd in maanjaren, volgens de islamitische kalender.

Een andere stop in Qom, na Mashhad de meest heilige stad van Iran. Hier is het graf van Fatima, de zus van imam Reza die in 816 overleed en Sjiitische pelgrims komen van heinde en verre om het uitbundige heiligdom te bezoeken. Daarnaast is Qom de opleidingsplek voor moellahs. Het mausoleum zelf is niet toegankelijk voor niet-moslims, maar het is absoluut interessant om hier rond te lopen en de sfeer te proeven. In Qom moeten met name de vrouwelijke reizigers extra goed op hun kleding letten: liever hier geen felgekleurde kleding en geen haar laten zien! In de middag arriveer je in Kashan, met name bekend vanwege de prachtige bazaar, de Aghabozorg moskee en de traditionele koopmanshuizen zoals die van de familie Tatbatabei en Borujerdi. Ga ook zeker naar de Fin tuinen net buiten de stad, deze staan tevens op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Met name op warme dagen is dit voor de lokale bevolking een geliefd uitje.

 

Dag 8 - Kashan - Abyaneh - Nain - Meybod - Yazd

Na een heerlijk Iraans ontbijt rijd je verder naar het authentieke bergdorpje Abyaneh, dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Hier loop je door smalle straatjes tussen de roodlemen huisjes, vrouwen dragen hier witte gebloemde hoofddoeken in felle kleuren en let ook op de deurkloppers: een aparte deurklopper voor vrouwen en een andere voor mannen. Vervolgens rijd je verder naar het woestijnstadje Naein, hier kun je de vrijdagsmoskee bezoeken, een van de oudste moskeeën van Iran. Leuk om ook even door het stadje te lopen. In Meybod heb je vanaf het circa 2000 jaar oude, maar goed bewaarde, Narain kasteel een prachtig uitzicht over de stad. Neem ook even een kijkje bij het ijshuis, wonderbaarlijk hoe ze op deze manier vroeger het ijs voor de zomer konden opslaan. Vanaf Meybod is het nog maar een uurtje rijden naar Yazd, één van de oudste woestijnsteden van Iran.

 

Dag 9 - Yazd

Het oude centrum van Yazd is erg karakteristiek met een wirwar van smalle steegjes in okerkleurig leem, onderbroken door het blauwe tegelwerk van moskeeën met minaretten. Nergens is er hoogbouw, en als je ergens op het dak gaat staan heb je een schitterend uitzicht over de oude stad met de vele 'badgirs' (windtorens, een voorloper van de huidige airconditioning). Ook is Yazd het centrum van het oude Perzische geloof het Zoroastrisme, voor de komst van de islam was dit zelfs het voornaamste geloof van het Perzische Rijk. In de ochtend, als het nog niet te heet is, kun je samen met de chauffeur naar de ‘Torens van de Stilte’ rijden, na een steile klim kom je bij het ommuurde circulaire plateau waar de Zoroastiërs hun overleden volgelingen aan de gieren voerden. Sinds 1970 is deze ‘luchtbegrafenis’ verboden. Breng ook een bezoek aan de Fire Tempel waar het vuur al sinds 470 na Christus brandend wordt gehouden. Ook de Amir Chaghmagh moskee en de vrijdagmoskee moet je absoluut zien. Zelf vonden wij een bezoek aan het Water Museum ook zeer de moeite waard, hier laat men zien hoe d.m.v. uitgegraven ondergrondse kanalen (de 'qanats') een droge woestijn-stad als Yazd van water wordt voorzien.

 

Dag 10 - Yazd - Fahraj - Saryazd - Mehriz - Zein-o-din Caravanseray

Voor de middag nog tijd in Yazd, om na de middag naar Fahraj te rijden, een klein slaperig woestijnstadje. Leuk om hier even door de lemen steegjes te lopen en de vrijdagsmoskee te bezoeken, vroeger waarschijnlijk een zorastrische tempel. Een andere stop bij de Pahlavan Pour tuin in Mehriz en aan de overkant van de snelweg nog het Saryazd kasteel. Dit lemen kasteel heeft drie verdiepingen en is met 468 kamer(tjes) één van de grootste én oudste kastelen in Iran. Je overnacht in het mooie Zein-o Din, een 16e -eeuwse karavanserai (herberg) gelegen aan de oude zijderoute. Eventueel maak je in de namiddag een wandeling in de woestijn en als je dan 's avonds op de binnenplaats zit, onder de sterren, is het niet moeilijk je voor te stellen hoe handelaren hier honderden jaren geleden overnachtten. De kamers zijn rondom een gang gelegen en hebben geen deuren, maar gordijnen, met gedeelde toilet en douche.

 

Dag 11 - Zein-od-Din Karavanserai – Kerman

Je vervolgt je rondreis in Iran verder richting het zuiden, het landschap wordt steeds desolater en je ziet onderweg veel pistache-boomgaarden. Begin van de middag kom je aan in Kerman, een stad die al in de 3e eeuw als militaire post diende en later, dankzij de lucratieve handel van de Zijderoute, veranderde in een belangrijke handelspost. Hier kun je de historische en levendige bazaar, een aanrader is het Ganjali Khancomplex met het badhuis. De Hamam-e Ebrahim Khan is één van de weinige nog werkende badhuizen in Iran: je kunt hier nog een stoombad nemen en jezelf laten scrubben en masseren (helaas alleen voor mannen).

 

Dag 12 - Kerman – Bam – Mahan - Kerman

Vanuit Kerman vertrek je vroeg in de ochtend naar Bam, hier staat de meer dan 2000 jaar oude citadel. Er wordt momenteel hard gewerkt om de Arg-e Bam op traditionele wijze te restaureren, want in 2003 verwoestte een heftige aardbeving een groot gedeelte van deze historische, lemen stadcitadel... en helaas vele mensenlevens. De restauraties zijn nog in gang, maar de stad is weer te bezoeken. Op de terugweg naar Kerman een stop in Mahan, waar, te midden van de droge woestijn, de schitterende groene oase Bagh-e Shazde ligt. Deze prachtige tuin met waterpartijen staat sinds 2011 op de Unesco Werelderfgoedlijst. In Mahan kun je vervolgens ook het Aramgah-e Shah Ne'matollah Vali bezoeken, het mausoleum van een belangrijke Iraanse sufi dichter, overleden in 1431 op ruim 100 jarige leeftijd.

 

Dag 13 - Kerman - Meymand- Deh Mord

Je verlaat Kerman in westelijke richting, onderweg bezoek je het afgelegen Meymand, een 3500 jaar oud dorpje, sinds 2015 een Unesco site, dat bestaat uit circa 350 grotwoningen waar nog steeds mensen in wonen. Zowel in de winter als in de zomer hebben de grotwoningen een aangename temperatuur, de wanden zijn door rook helemaal zwart gemaakt, om het vocht tegen te houden. Van Meymand rijd je verder naar Deh Mord, een klein dorpje waar je hartelijk wordt ontvangen door een uiterst vriendelijke nomadenfamilie. Je overnacht hier in hun kleine homestay.

 

Dag 14 - Deh Mord - Pasargad - Naqsh-e Rostam - Persepolis – Shiraz

Na een heerlijk ontbijtje moet je afscheid nemen van de familie en vervolg je je reis in Iran naar Shiraz. Onderweg maak je een stop in Pasargad, hier bevindt zich het graf van Cyrus de Grote. Vervolgens rijd je in een uurtje naar Naqsh-e Rostam, dit zijn de oude koningsgraven van vier Achaemenidische sjahs. Persepolis is met recht één van de hoogtepunten van je rondreis in Iran. Darius de Grote bouwde hier op een hoog terras zijn nieuwe hoofdstad van zijn inmiddels immense Perzische rijk. De stad werd in 330 voor Christus door Alexander de Grote in brand gestoken. Tip: ga eerst in het ticketcentrum de film bekijken, je kunt je dan een goed beeld vormen hoe Persepolis er vroeger uit heeft gezien! De massieve pilaren en met name de reliëfs zijn verbazingwekkend goed bewaard gebleven.

 

Dag 15 - Shiraz

Shiraz, de "stad van rozen en nachtegalen" is één van de oudste steden van Iran en ligt aan de voet van het Zagrosgebergte. De stad kende een opleving onder Karim Khan tijdens de 18e eeuw, de Zand dynastie, en uit deze periode stammen veel monumenten in Shiraz. Tip: ga eerst de Nasir ol Molk Moskee bezoeken, ook bekend als de 'Roze Moskee': in het vroege ochtendlicht is hier de lichtinval door de ramen met gekleurd glas op zijn mooist. Er zijn nog talloze andere bezienswaardigheden in Shiraz, maar wat je absoluut niet mag missen is de Shah-e-Cheragh Shrine, van de broer van Imam Reza. Binnen word je verblind door duizenden, of zeg maar gerust miljoenen spiegeltjes. Je wordt hier rondgeleid door een (gratis) gids van de moskee en, terwijl je je verbaast over al het moois, zul je vaak horen "Welcome in Iran". ‘s Middags is het leuk om te gaan kijken bij de Tombe van Hafez, echt een sociale ontmoetingsplaats. Er wordt wel gezegd dat elk Iraans gezin in ieder geval 2 boeken in huis heeft: de Koran en de werken van Hafez.
In de prachtige traditionele Vakil bazaar waan je je nog in oude tijden, neem de tijd om hier doelloos rond te struinen: stapels Perzische tapijten, felgekleurde nomaden-kleding, potten, pannen en zakken vol met kleurrijke kruiden, zwarte stoffen voor de chador (nee, die zijn niet allemaal hetzelfde, maar er zijn talloze variaties), koper handwerk en nog veel meer.

 

Dag 16 - Shiraz – Margoon – Yasuj - Sisakht

Vandaag staat er een lange, maar ook mooie dag op het programma. Vertrek in de richting van Yasuj, in het Zagrosgebergte, vooral in het voorjaar kun je hier kennis maken met de Qashqai nomaden, omdat ze zich steeds verplaatsen kunnen we dit echter niet garanderen. Onderweg een stop bij de Margoon-watervallen, één van de grootste en mooiste in Iran, het water stort zich hier van een hoogte van 70 meter naar beneden. Overnachting in Sisakht, een klein stadje in de uitlopers van het Zagrosgebergte. 

 

Dag 17 - Sisakht – Semirom - Isfahan

De rit van vandaag is prachtig, dwars door het Zagrosgebergte en met uitzicht op besneeuwde pieken. Een stop bij de waterval van Semirom en onderweg kun je, net als veel Iraanse families, picknicken; contact verzekerd. Isfahan is ongetwijfeld de mooiste stad van Iran. "Isfahan nesf-e jahan” zeggen de Iraniërs, wat neer komt op "Wie Isfahan heeft gezien, heeft de halve wereld gezien". We boeken een hotel op steenworp afstand van het Naqsh e Jahan plein, één van de grootste en mooiste pleinen ter wereld. Het staat ook bekend als het Meidan Emam en was het voormalige poloveld van sjah Abbas. Je verblijft hier 3 nachten, je hebt hier dus alle tijd om deze schitterende stad te ontdekken.

 

Dag 18 - Isfahan

Isfahan kwam onder Sjah Abbas tot grote bloei en is de absolute parel van Iran. De komende 2 dagen kom je ogen te kort. Naast het immense Naqsh e Jahan plein is er de schitterende Imam Moskee met de minaretten, met recht één van de hoogtepunten van de islamitische architectuur. De rijkelijke met blauwe mozaïek gedecoreerde ingang ligt evenwijdig met het plein, maar de rest van de moskee ligt in een hoek van 45 graden, in de richting van Mekka. Binnen sta je versteld van de akoestiek. Aan resp. de oost- en westzijde van het plein vind je de Sjeik Lutfullah Moskee en het zes verdiepingen hoge Ali Qapu-paleis van de Safavieden-sjahs. Achter het plein ligt het Chehel Sotun-paleis, met het geweldige muurschilderingen, en ga ook zeker een kijkje nemen bij de vrijdagmoskee.
Aan het begin van de avond is het leuk om (eventueel samen met de chauffeur) een wandeling te maken aan de oever van de Zayandehrivier, met name de oude bruggen die beide oevers verbinden zijn dé sociale ontmoetingsplaatsen, ‘s avonds komen hier veel Isfahani flaneren en wordt er soms zelfs (stiekem) onder de brug gezongen.

 

Dag 19 - Isfahan

In de ochtend kun je samen met de chauffeur naar de Armeense wijk Jolfa rijden, de Kelisa-ye Vank Kerk heeft schitterende muurschilderingen, er is ook een interessant museum over de Armeense cultuur en de Armeense genocide. Het Mausoleum van Monar Jonban is bekend vanwege de "bewegende minaretten", als een minaret wordt bewogen, beweegt de andere ook mee.
Neem in elk geval voldoende tijd om door de immense bazaar te dwalen! Rondom het plein is de bazaar meer "toeristisch", beter ga je naar de Bazar-e Bozorg, richting de vrijdagmoskee. Deze kilometerslange bazaar is opgedeeld in afdelingen die ieder hun eigen producten aanbieden: potten, pannen, kruiden, kleding, sierraden, goud en (hoe kan het ook anders) Perzische tapijten. Om even bij te komen van de overweldigende indrukken kun je theedrinken bij het Qeysarieh Teahouse, vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het centrale plein. Ook de binnentuin van het verderop gelegen Abassi Hotel is een ideale plek om even tot rust te komen. ’s Avonds is het Naqsh e Jahan plein prachtig verlicht en veel Iraanse gezinnen zitten hier te picknicken of een safraanijsje te eten.

 

Dag 20 - Isfahan - Amsterdam (Brussel, Düsseldorf)

Dit is dan helaas het einde van je rondreis in Iran. Afhankelijk van je gekozen vlucht, transfer naar het vliegveld voor retourvlucht naar Amsterdam (Brussel/ Düsseldorf).

 

Tell a friend     

Print deze pagina

 

 

 

BETje individuele reizen – K. v. K.: 66415098