Home page  |  Wie zijn wij  |  Contact  |  Reviews      facebook google plus

sgr     vvkr

lies@betje.nl      +31 (0)411 625070 / 625077

 

Informatie over...

Verantwoord toerisme

Reisverzekering

Vliegtickets

Thema's

Natuur en Wild

Specifieke belangstelling

Actief & avontuurlijk

Met kinderen

Iran -> Korte rondreis Iran: Hoogtepunten Perzië

Korte rondreis Iran: Hoogtepunten Perzië

9 dagen v.a. € 1.095,-  

Tijdens deze korte rondreis in Iran bezoek je de hoogtepunten van Perzië. Je komt aan in Shiraz, de stad van de poëzie en van de Iraanse dichters en dan in het bijzonder van de Perzische dichter Hafez. Uiteraard bezoek je Persepolis, ooit de hoofdstad van het machtige Perzische Rijk. Al dwalend door een wirwar van lemen straatjes in de woestijnstad Yazd kun je de vele windtorens, de badgirs, aanschouwen. Je eindigt je rondreis in Iran Isfahan, zonder twijfel de mooiste stad van Iran, hier heb je twee volle dagen de tijd.  

Dit betreft een voorbeeldreis, we kunnen deze individuele reis naar Iran helemaal op jouw maat maken.

 

Route: Shiraz - Yazd - Isfahan

 

Dag 1 - Amsterdam (Brussel, Düsseldorf) – Shiraz

Vlucht van Amsterdam (Brussel / Düsseldorf) naar Shiraz, waarschijnlijk land je in de vroege ochtenduren van de volgende dag op het vliegveld van Shiraz, fijn als er dan iemand staat met een naambordje die je vervolgens naar het hotel brengt, waar je direct kunt inchecken. Daarom hebben we je kamer al vanaf de afgelopen nacht inbegrepen. We boeken een traditioneel hotel in het centrum van Shiraz. ‘Welcome in Iran, please respect the Iranian dressing code'.

 

Dag 2 - Shiraz

Shiraz, de "stad van rozen en nachtegalen" is één van de oudste steden van Iran en ligt aan de voet van het Zagrosgebergte. De stad kende een opleving onder Karim Khan tijdens de 18e eeuw, de Zand dynastie, en uit deze periode stammen veel monumenten in Shiraz. Tip: ga eerst de Nasir ol Molk Moskee bezoeken, ook bekend als de 'Roze Moskee': in het vroege ochtendlicht is hier de lichtinval door de ramen met gekleurd glas op zijn mooist. Er zijn nog talloze andere bezienswaardigheden in Shiraz, maar wat je absoluut niet mag missen is de Shah-e-Cheragh Shrine, van de broer van Imam Reza. Binnen word je verblind door duizenden, of zeg maar gerust miljoenen spiegeltjes. Je wordt hier rondgeleid door een (gratis) gids van de moskee en, terwijl je je verbaast over al het moois, zul je vaak horen "Welcome in Iran". ‘s Middags is het leuk om te gaan kijken bij de Tombe van Hafez, echt een sociale ontmoetingsplaats. Er wordt wel gezegd dat elk Iraans gezin in ieder geval 2 boeken in huis heeft: de Koran en de werken van Hafez.
In de prachtige traditionele Vakil bazaar waan je je nog in oude tijden, neem de tijd om hier doelloos rond te struinen: stapels Perzische tapijten, felgekleurde nomaden-kleding, potten, pannen en zakken vol met kleurrijke kruiden, zwarte stoffen voor de chador (nee, die zijn niet allemaal hetzelfde, maar er zijn talloze variaties), koper handwerk en nog veel meer.  

 

Dag 3 - Shiraz - Persepolis - Naqsh-e-Rostam - Shiraz

In je privéauto met chauffeur rijd je naar het noorden. Eerst een bezoek aan Naqsh-e Rostam, de oude koningsgraven van vier Achaemenidische sjahs. Vervolgens naar de ruïnes van Persepolis, met recht één van de hoogtepunten van je rondreis in Iran. Darius de Grote bouwde hier op een hoog terras zijn nieuwe hoofdstad van zijn inmiddels immense Perzische rijk. De stad werd in 330 voor Christus door Alexander de Grote in brand gestoken. Tip: ga eerst in het ticketcentrum de film bekijken, je kunt je dan een goed beeld vormen hoe Persepolis er vroeger uit heeft gezien! De massieve pilaren en met name de reliëfs zijn verbazingwekkend goed bewaard gebleven. ´s Middags is er nog tijd om Shiraz verder te verkennen.

 

Dag 4 - Shiraz -Meymand - Yazd

Je vervolgt je reis in noordoostelijke richting en verbaas je over de verbazend goede wegen en de uitgestrektheid van het landschap. Je rijdt via het afgelegen Meymand, een 3500 jaar oud dorpje, sinds 2015 een Unesco site, dat bestaat uit circa 350 grotwoningen waar nog steeds mensen in wonen. Zowel in de winter als in de zomer hebben de grotwoningen een aangename temperatuur, de wanden zijn door rook helemaal zwart gemaakt, om het vocht tegen te houden. Van Meymand rijd je in ongeveer 4 uur naar Yazd, één van de oudste woestijnsteden van Iran.  

 

Dag 5 - Yazd

Het oude centrum van Yazd is erg karakteristiek met een wirwar van smalle steegjes in okerkleurig leem, onderbroken door het blauwe tegelwerk van moskeeën met minaretten. Nergens is hoogbouw en als je ergens op het dak gaat staan heb je een schitterend uitzicht over de oude stad met de vele 'badgirs' (windtorens, een voorloper van de huidige airconditioning). Ook is Yazd het centrum van het Zoroastrisme, een oud Perzische geloof. Voor de komst van de Islam was dit het voornaamste geloof van het Perzische Rijk. In de ochtend, als het nog niet te heet is, kun je naar de ‘Torens van de Stilte’ rijden en naar het ommuurde circulaire plateau klimmen waar de Zoroasters hun doden aan de gieren voerden. Sinds 1970 is deze 'luchtbegrafenis' verboden.
Breng ook een bezoek aan de Fire Tempel, waar het vuur al sinds 470 na Christus brandend wordt gehouden. Ook de Amir Chaghmagh moskee en de vrijdagmoskee moet je absoluut zien. Zelf vonden wij het Water Museum ook zeer de moeite waard, hier zie je hoe d.m.v. uitgegraven ondergrondse kanalen (de 'qanats') een droge woestijn-stad als Yazd van water wordt voorzien. 

 

Dag 6 - Yazd – Meybod - Naein - Isfahan

Na een heerlijk Iraans ontbijtje vervolg je je weg naar Isfahan. Onderweg een stop bij het woestijnstadje Naein, waar je de vrijdagsmoskee kunt bezoeken, een van de oudste moskeeën van Iran. Leuk om ook even door het stadje zelf te lopen.
In Meybod heb je vanaf het ca. 2000 jaar oude, maar goed bewaarde, Narain kasteel een prachtig uitzicht over de stad. Neem ook even een kijkje bij het ijshuis, wonderbaarlijk hoe ze op deze manier vroeger het ijs voor de zomer konden opslaan.
In de loop van de middag kom je aan in Isfahan, ongetwijfeld de mooiste stad van Iran. "Isfahan nesf-e jahan” zeggen de Iraniërs, wat neer komt op "Wie Isfahan heeft gezien, heeft de halve wereld gezien". We boeken hier een hotel op steenworp afstand van het Naqsh e Jahan plein. Dit plein is één van de grootste en mooiste pleinen ter wereld, sinds 1979 een UNESCO site. Het is ook bekend als het Meidan Emam, en was het voormalige poloveld van sjah Abbas.
Je verblijft hier 3 nachten, alle tijd dus om deze schitterende stad te ontdekken.

 

Dag 7 - Isfahan

Isfahan kwam onder Sjah Abbas tot grote bloei en is de absolute parel van Iran. De komende 2 dagen kom je ogen te kort. Naast het immense Naqsh e Jahan plein is er de schitterende Imam Moskee met de minaretten, met recht één van de hoogtepunten van de islamitische architectuur. De rijkelijke met blauwe mozaïek gedecoreerde ingang ligt evenwijdig met het plein, maar de rest van de moskee ligt in een hoek van 45 graden, in de richting van Mekka. Binnen sta je versteld van de akoestiek. Aan resp. de oost- en westzijde van het plein vind je de Sjeik Lutfullah Moskee en het zes verdiepingen hoge Ali Qapu-paleis van de Safavieden-sjahs. Achter het plein ligt het Chehel Sotun-paleis, met het geweldige muurschilderingen, en ga ook zeker een kijkje nemen bij de vrijdagmoskee.
Aan het begin van de avond is het leuk om (eventueel samen met de chauffeur) een wandeling te maken aan de oever van de Zayandehrivier, met name de oude bruggen die beide oevers verbinden zijn dé sociale ontmoetingsplaatsen, ‘s avonds komen hier veel Isfahani flaneren en wordt er soms zelfs (stiekem) onder de brug gezongen.  

 

Dag 8 - Isfahan

In de ochtend kun je samen met de chauffeur naar de Armeense wijk Jolfa rijden, de Kelisa-ye Vank Kerk heeft schitterende muurschilderingen, er is ook een interessant museum over de Armeense cultuur en de Armeense genocide. Het Mausoleum van Monar Jonban is bekend vanwege de "bewegende minaretten", als een minaret wordt bewogen, beweegt de andere ook mee.
Neem in elk geval voldoende tijd om door de immense bazaar te dwalen! Rondom het plein is de bazaar meer "toeristisch", beter ga je naar de Bazar-e Bozorg, richting de vrijdagmoskee. Deze kilometerslange bazaar is opgedeeld in afdelingen die ieder hun eigen producten aanbieden: potten, pannen, kruiden, kleding, sierraden, goud en (hoe kan het ook anders) Perzische tapijten. Om even bij te komen van de overweldigende indrukken kun je theedrinken bij het Qeysarieh Teahouse, vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het centrale plein. Ook de binnentuin van het verderop gelegen Abassi Hotel is een ideale plek om even tot rust te komen. ’s Avonds is het Naqsh e Jahan plein prachtig verlicht en veel Iraanse gezinnen zitten hier te picknicken of een safraanijsje te eten.  

 

Dag 9 - Isfahan - Amsterdam (Brussel, Düsseldorf)


Dit is dan helaas het einde van je rondreis in Iran. Afhankelijk van je gekozen vlucht, transfer naar het vliegveld voor retourvlucht naar Amsterdam (Brussel/ Düsseldorf).

 

Tell a friend     

Print deze pagina

 

 

 

BETje individuele reizen – K. v. K.: 66415098