Home page  |  Wie zijn wij  |  Contact  |  Reviews      facebook google plus

sgr     vvkr

lies@betje.nl      +31 (0)411 625070 / 625077

 

Informatie over...

Verantwoord toerisme

Reisverzekering

Vliegtickets

Thema's

Natuur en Wild

Specifieke belangstelling

Actief & avontuurlijk

Met kinderen

Sri Lanka -> Natuur & Wild op Sri Lanka

Natuur & Wild op Sri Lanka

20 dagen v.a. € 1.695,-  

Sri Lanka is een van de meest biodiverse eilanden in de wereld, dat u tijdens deze reis zelf kunt ervaren!  De hoge dosis natuur tijdens deze individuele rondreis is ideaal voor natuurliefhebbers, die diverse nationale parken en de spectaculaire natuur willen combineren met een "toefje" cultuur en strand. U kunt tijdens deze rondreis maar liefst 5 nationale parken bezoeken, waaronder Uda Walawa, Yala en het nog nauwelijks bezochte Wilpattu NP. Aan het einde van de reis nog even genieten van zon, zee en strand in Tangalle, een levendig vissersplaatsje aan de zuidkust van Sri Lanka en nog nauwelijks ontdekt door het massa toerisme. Dit is de perfecte plek om een tropisch strandje helemaal voor u alleen te vinden!  

De overnachtingen zijn in kleinschalige accomodaties met een natuurlijk karakter, waar u een goed beeld krijgt van het dagelijkse leven op het platteland van Sri Lanka.

Uiteraard kunnen wij deze voorbeeldreis geheel voor u aanpassen, zodat het exact de reis wordt zoals u het wenst.

 

Route: Waikkal - Anamdauwa - Habarana - Knuckles Range - Kandy - Kitulgala - Nuwara Eliya - Sinharaja - Uda Walawe - Yala - Tangalle - Galle - Colombo

 

Dag 1 - Amsterdam (Brussel, Düsseldorf) - Colombo - Waikkal

Opties voor deze dag

Bij aankomst op het vliegveld van Colombo wordt u opgewacht door uw chauffeur, die u naar Waikkal brengt, 18 km van de internationale luchthaven. Tijdens deze rit ziet u (tenzij bij aankomst in de nacht) het landschap steeds groener worden, overal palmbomen en, naarmate Waikkal nadert, steeds meer mangrove bossen en water. Na nog de rivier overgestoken te zijn, met een klein pontje, voortbewogen met een lange bamboestok, aankomst in het Waikkal eco-resort, gelegen tussen de Indische Oceaan en de lagune, ideaal om in alle rust bij te komen van de vlucht.
In de tropische tuin van dit sfeervolle eco-vriendelijke resort staan de bungalows, ingericht in lokale stijl. Er is een zwembad en de biologische groenten die in het restaurant geserveerd worden komen uit de eigen moestuin.  In de namiddag een boottocht door de wirwar van kanalen en de mangroven. Grote kans dat u purperreigers, aalscholvers en varanen ziet.

 

Dag 2 - Waikkal - Anamaduwa

In de ochtend een bezoek aan Negombo, de kuststad aan de lagune met interessant historisch centrum. Overal zijn nog sporen te zien van de koloniale periode. Liefhebbers kunnen vroeg uit de veren om op tijd op de vismarkt te zijn, waar in de vroege ochtend veel bedrijvigheid heerst. Daarna eventueel naar de ruïnes van het oude Nederlandse fort, de St. Mary's Church en de boeddhistische tempel van Angurukaramulla.
Onderweg naar Anamaduwa kunt u in Chilaw ook even naar de vismarkt, deze ligt aan de rivier en is minder toeristisch, maar niet minder interessant!  "The Mudhouse", het hotel in Anamaduwa (volpension), ligt aan de voet van de mysterieuze Paramakanda Rock Tempel, in een 60 ha. groot bos. Alle jungle lodges, zijn van geraffineerde eenvoud en volledig gebouwd met natuurlijke materialen uit de omgeving. U heeft hier veel privacy en elke lodge heeft een en-suite westerse toilet en een outdoor jungle douche!  Midden in de natuur maakt u hier kennis met het leven op het platteland van Sri Lanka! Behalve enkele zonnepanelen is er geen electriciteit en 's avonds wordt alles verlicht met lantaarns. Er zijn diverse excursies mogelijk, zoals een boottocht over de lagune, een fietstocht en birdwatching (inbegrepen) of u kunt kiezen om een boek te lezen in de hangmat!  

 

Dag 3 - Annamaduwa - Wilpattu NP - Habarana

Vandaag een jeepsafari in het Wilpattu National Park. Kenmerkend voor dit grootste wildpark van Sri Lanka zijn de ruim 60 "willus", natuurlijke meren. Het park is het leefgebied van olifanten, lippenberen, krokodillen, slangen, luipaarden en heel veel bijzondere vogels. Omdat dit park buiten de "standaard toeristische routes" ligt, komen er niet zoveel toeristen en kunt u hier dus in alle rust van de mooie, ongerepte natuur genieten. Tijdens de moesson periode is het gebied echter niet altijd toegangelijk.
Na deze safari verder naar Habarana, met onderweg, als er nog voldoende tijd is, een bezoekje aan het klooster van Ritigala.

 

Dag 4 - Habarana - Sigiriya - Minneriya - Habarana

De wekker loopt vandaag vroeg af voor een bezoek aan de mysterieuze rotsvesting  van Sigirya. Nog vóór de "Leeuwenrots" loopt u door de geometrisch aangelegde watertuinen en daarna begint de klim ...! Ongeveer halfweg naar boven staan de eeuwenoude rotsschilderingen op de rots, in een verbazingwekkend goede staat. Eenmaal op de top een fantastisch uitzicht op de omliggende weelderige natuur. Denk er aan: u moet ook weer naar beneden!  Na deze klim is het tijd voor een heerlijke lunch (optioneel): in de jungle van Sigirya kunt u bij een plaatselijk gezin meeëten. In een lemen huis maakt de "vrouw des huizes" een heerlijke, traditioneel gekookte maaltijd voor u klaar en als u wilt mag u zelf meehelpen. De man des huizes laat u graag zijn moestuin zien.

In de namiddag eventueel een jeepsafari door het Minneriya National Park (optioneel), dit park is vooral bekend vanwege de Minneriya Tank, een belangrijk waterreservoir voor de dieren, vooral voor de wilde olifanten in het droge seizoen. Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om de middag ontspannen door te brengen bij het hotel, gelegen op een idyllische locatie aan het water... 

 

Dag 5 - Habarana - Dambulla - Knuckles Range

Na het ontbijt vertrek naar Dambulla, bekend om de rotstempels. Even een flinke klim, maar de tempels zelf hebben iets magisch! In 5 verschillende grotten staan ongeveer 150 boeddhabeelden, staande, liggende en zittende, in verschillende maten en uit verschillende tijdperken.
Hierna rijdt u verder naar de Knuckles Range, één van de meest ongerepte en mooiste wandelgebieden in Sri Lanka. De toppen van de bergketen liggen op ca. 1500 m. hoogte.  De "Knuckles Range" wordt zo genoemd omdat de bergtoppen lijken op een gebalde vuist. Het gebied is, samen met Horton Plains, een UNESCO World Heritage Site, om de dieren en planten te beschermen, o.a. veel soorten en rassen die nergens anders in de wereld voorkomen​​!

 

Dag 6 - Knuckles Range

Vandaag alle tijd om een trekking te maken in de prachtige Knuckles Ranges. Er zijn diverse mogelijkheden, maar u bepaalt zelf hoe lang u wilt wandelen. Er zijn wandelingen van 3 tot 4 uur of van een hele dag. U kunt bijvoorbeeld een, flinke, wandeling maken naar Meemure, één van de meest afgelegen dorpen in Sri Lanka, alleen te voet bereikbaar. Hier ziet u het werkelijke dagelijkse leven, zoals nog veel mensen leven; drink een kopje thee met ze, gezoet met "jaggery" (= suiker van kokosmelk gemaakt).
Er gaat een gids met u mee. 

 

Dag 7 - Knuckles Range - Kandy

Voordat u verder reist naar Kandy, kunt u Corbet's Gap nog bezoeken. Lang voor de Knuckles Range werd uitgeroepen tot beschermd natuurgebied werd er in dit gebied al thee en cardomon verbouwd, er staan ook nog China Thee bomen, die meer dan 100 jaar oud zijn. 
Naarmate u dichterbij Corbet's Gap komt groeit er ook steeds meer bamboe. Al met al is het een behoorlijke klim, die echter beloond wordt met een prachtig uitzicht over de hoogste toppen van de Knuckles Range.

Kandy is voor ons de meest romantische stad van Sri Lanka. Omringd door groene heuvels en met een groot meer in het centrum van de stad, maar het belangrijkste van de stad is toch wel de Tempel van de Heilige Tand (Sri Dalada Maligawa), waar een tand van Boeddha bewaard wordt. De boeddhistische priesters voeren hier dagelijkse hun rituelen uit, onder begeleiding van hoorns en drums en, ondanks de drukte, heerst er in de tempel een serene sfeer. 

In de vroege avond kunt u de culturele Kandy dansshow bijwonen.

 

Dag 8 - Kandy

In de ochtend kunt u een fikse wandeling maken naar 3 tempels, de "Temple Loop", waarbij u dwars door de groene landelijke omgeving van Kandy loopt. Op de terugweg (of in plaats van de "Temple Loop") kunt u een bezoek te brengen aan de botanische tuinen in Peradeniya, één van de mooiste botanische tuinen ter wereld. Op ca. 60 hectare zijn ruim 5000 plantensoorten te zien, waaronder o.a. de zeer zeldzame "Jade Vine" bloem!

Na de middag kunt u het leuke centrum van Kandy verder ontdekken. Loop zeker even door het oude centrum, over de kleurrijke markt en langs het meer.

 

Dag 9 - Kandy - Pinnawela - Kitulgala

Na het ontbijt naar Kitulgala, met onderweg een bezoek aan het olifanten weeshuis in Pinnawela. Hier worden ca. 80 olifanten verzorgd, kleine olifantjes die geen moeder meer hebben, maar ook grote en oude olifanten. U kunt de olifanten zien baden in de rivier Oya Maya en ook bij het voederen. Pinnawela is vrij toeristisch, maar volgens ons is het toch echt de moeite waard!

Vervolgens verder naar Kitulgala, een klein plaatsje aan de oevers van de  Kelaniya rivier. De tropische jungle hier is prachtig en daarom is het ook niet verrassend, dat in dit gebied in 1957 de film "The Bridge on the River Kwai' werd opgenomen.

 

Dag 10 - Kitulgala - Hatton - Nuwara Eliya

De ochtend is ter vrije besteding; u kunt een wandeling maken door het tropisch regenwoud, een groot deel van de endemische vogelsoorten kunt u hier zien! Eventueel huurt u een mountainbike of ga raften: het middelste gedeelte van de rivier heeft ca. 10 behoorlijke stroomversnellingen (level 2-3), het hogere gedeelte van de rivier is alleen voor de meer ervaren rafter. 

Rond de middag reist u verder naar Nuwara Eliya, waarvan een gedeelte per trein, een hele leuke ervaring. De boemeltrein rijdt door een groen en weelderig landschap vol theeplantages, onderweg maakt u een praatje met de Sri Lankese medepassagiers, die heel graag Engels met u praten. 

Nuwara Eliya, gelegen op 1889 meter, was een favoriete bestemming voor de koloniale Britten om even aan de hitte van het laagland te ontsnappen. Nu nog is deze stad het centrum van het theegebied en nog steeds een stukje Engeland in de tropen: Victoriaanse villa's, een golfbaan, rozentuinen, lage temperaturen en mist.

 

Dag 11 - Nuwara Eliya - Horton Plains & World's End - Nuwara Eliya

Vroeg in de ochtend rijdt u in circa 1 uur naar het Horton Plains National Park. Dit plateau ligt op 2000 meter hoogte en de natuurlijke omgeving is totaal anders dan dat u tot nu toe gezien heeft in Sri Lanka. Graslanden worden afgewisseld met bossen en kleine beekjes. Al wandelend komt u bij "World's End", hier houdt de vlakte op en kijkt u over een diepe klif, bij heel helder weer kunt u zelfs de Indische Oceaan zien!

Rest van de dag is ter vrije besteding in Nuwara Eliya: maak een wandeling door het centrum, een bijzondere combinatie van typisch Britse koloniale bouwstijlen en Aziatische drukte. Neem een kijkje op de lokale groente- en fruitmarkt om het dagelijke leven te aanschouwen of bestel een "high tea" met allerlei lekkere zoete en hartige hapjes.

 

Dag 12 - Nuwara Eliya - Sinharaja

Na het ontbijt een bezoek aan een theeplantage en een theefabriek, waar u het gehele proces kunt volgen: van verse theebladeren naar een ​​kop thee. Natuurlijk kunt u hier ook verschillende soorten thee proeven. Vervolgens verder naar Sinharaja, het nationale park en het laatste onaangetaste primair regenwoud van Sri Lanka. Dit natuurgebied is niet heel groot, 21 km breed (oost-west) en 7 km lang (noord-zuid), maar herbergt een schat aan endemische (= nergens anders bestaande) soorten vogels, bomen, insecten, amfibieën, reptielen en zoogdieren.

 

Dag 13 - Sinharaja

Sinharaja Rainforest, een World Heritage Site van Unesco, is een paradijs voor o.a. vogelliefhebbers (met 95% van de endemische vogels van Sri Lanka). Vandaag staat een trekking gepland (met deskundige gids), maar u bepaalt zelf hoe lang die trekking ongeveer wordt (ook 2 of meerdere dagen is mogelijk).

 

Dag 14 - Sinharaja - Uda Walawe

Vóór de aankomst in het Uda Walawe National Park een stop bij het Elephant Transit Home. Hier worden jonge olifanten verzorgd tot ze ca. 5 jaar zijn, waarna ze worden teruggezet in het wild (meestal in Uda Walawe). Menselijk contact wordt zo veel mogelijk beperkt om ze niet te laten wennen aan mensen. 

's Middags een indrukwekkende jeepsafari in het Uda Walawe nationale park, bekend om zijn kuddes olifanten. Naast 500 olifanten is het park ook het leefgebied van vele andere dieren, o.a. krokodillen, wilde zwijnen, jakhalzen en luipaarden (de laatste worden echter zelden waargenomen).

 

Dag 15 - Uda Walawe- Tissamaharama - Kataragama - Tissamaharama

Vandaag naar Tissamaharama (alleen als u kiest voor 'luxury' hotels, overnacht u in Yala). Tissamaharama (ook vaak Tissa genoemd) is één van de oudste plaatsen in het zuiden en een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan Yala National Park. In Tissa liggen twee oude spaarbekkens, Tissawewa en Wirawila, en rond beide meren komen bijzonder veel vogels voor. Ook zijn er twee reusachtige stoepa's die een bezoekje waard zijn, of u blijft lekker bij het zwembad van het hotel ...

Tegen het einde van de middag brengt de chauffeur u naar Kataragama voor het bijwonen van de avond-puja. Kataragama is, samen met Adam's Peak, het meest belangrijke pelgrimsoord van het eiland en is voor zowel boeddhisten als hindoes en moslims een heilig oord. Het complex heeft een groot aantal schrijnen en tempels, met de Maha Devala als belangrijkste. Drie maal per dag bidden Boeddhisten en Hindoes hier gezamenlijk, met name de avond ceremonie is bijzonder om mee te maken.

 

Dag 16 - Tissamaharama - Yala NP - Tissamaharama

Na de middag per jeep naar de ingang van het Yala National Park, een absoluut hoogtepunt van de reis. Dit natuurgebied van 979 km2 (waarvan slechts 141 km2 opengesteld is voor het publiek) bestaat voornamelijk uit open savanne, afgewisseld met dichte jungle. Met de jeep rijdt u dieper het Ruhuna Yala NP in, op zoek naar wilde olifanten, krokodillen, lippenberen, apen, wilde buffels en natuurlijk luipaarden. In Yala West leven ongeveer 35 luipaarden, waarmee het één van de beste plekken ter wereld is om een luipaard te zien, al moet u wel geluk hebben. Daarnaast herbergt Yala 215 soorten vogels, waarvan enkele endemisch voor Sri Lanka.

 

Dag 17 - Tissamaharama - Tangalle

Vandaag rijdt u naar de zuidkust van Sri Lanka, het is maar een korte rit naar Tangalle. Onderweg kunt u eventueel het Bundela National Park bezoeken.

Tangalle zelf is een authentiek vissersplaatsje met een levendig centrum. Hier liggen enkele van de mooiste stranden van Sri Lanka, nog vrijwel onontdekt door het toerisme.

 

Dag 18 - Tangalle

Vandaag de hele dag genieten van de zee, een lange strandwandeling maken of de rots-tempels van Mulgirigalla bezoeken. Deze behoren tot de oudste tempels van Sri Lanka en liggen in een bos van kokospalmen. Ca. 570 traptreden leiden naar de verschillende grotten met grote en kleine beelden van Boeddha en prachtige fresco's.

Tegen de avond kunt u het Rekawa Turtle Sanctuary bezoeken, op het strand, één van de plaatsen waar schildpadden komen om eieren te leggen. In tegenstelling tot de 'turtle hatcheries" aan de zuid-west kust (waar de eieren onder een lamp worden uitgebroed en baby schilpadden een paar dagen blijven voordat ze worden teruggezet) zorgt men hier dat de schildpadden niet worden gestoord en de nesten niet worden geroofd. De beste periode is van januari tot en met juli.

 

Dag 19 - Tangalle - Galle

Na het ontbijt is het ca. anderhalf uur rijden naar de oude VOC vesting Galle. Onderweg eventueel een bezoek aan de Wewurukannala Vihara in het plaatsje Dickwella, één van de grootste Boeddhabeelden van Sri Lanka. Enkele kilometers voor Koggala ziet u, als u vroeg genoeg bent, de beroemde "steltvissers" aan het werk. 

Galle is de best bewaarde koloniale stad van Sri Lanka, in de smalle straatjes heerst nu nog een Hollandse sfeer en talrijke namen, zoals Leynbaan en Utrecht Bastion. Een wandeling op de metersdikke vestingmuren hier is zeker de moeite waard: naast de klokkentoren en de vuurtoren ziet u aan één kant de oude huisjes van het fort en aan de andere kant de nieuwe stad met winkels, cricket stadion en vooral veel verkeer.

 

Dag 20 - Galle - Colombo - Amsterdam (Brussel, Düsseldorf)

In de loop van de ochtend naar Colombo, waar een kamer is geboekt in de directe omgeving van de luchthaven. Afhankelijk van de terugvlucht is er tijd om Colombo te zien, want, al heeft Colombo toeristisch niet zo veel te bieden, het zou toch jammer zijn om helemaal niks gezien te hebben van deze stad. Dus heeft u tijd, loop dan even door de levendige Indiase wijk Pettah of ga naar het Galle Face Hotel voor een high tea. In uw hotelkamer kunt u eventueel een dutje doen en u opfrissen voordat u naar het vliegveld wordt gebracht voor de terugvlucht naar Europa.

 

Tell a friend     

Print deze pagina

 

 

 

BETje individuele reizen – K. v. K.: 66415098