Home page  |  Wie zijn wij  |  Contact  |  Reviews      facebook google plus

sgr     vvkr

lies@betje.nl      +31 (0)411 625070 / 625077

 

Informatie over...

Verantwoord toerisme

Reisverzekering

Vliegtickets

Thema's

Natuur en Wild

Specifieke belangstelling

Actief & avontuurlijk

Met kinderen

Iran -> Rondreis Iran: noord en west Iran

Rondreis Iran: noord en west Iran

16 dagen v.a. € 2.145,-  

Deze individuele rondreis in Iran laat je kennis maken met het weinig bezochte noordwesten van Iran. Je reist van de hoofdstad Teheran via de vruchtbare kuststrook langs de Kaspische Zee naar het groene noorden. Via Azerbeidzjan (provincie van Iran) met Tabriz, de oude hoofdstad van het Perzische rijk, reis je verder naar het ruige gebergte in Iraans Koerdistan. In dit gedeelte van Iran ontmoet je verschillende etnische stammen met hun verschillende culturen en zul je ontdekken dat Iran veel meer te bieden heeft dan gesluierde vrouwen en moellahs.

Dit betreft een voorbeeldreis, we kunnen deze individuele reis naar Iran helemaal op jouw maat maken.

 

Route: Teheran - Qazvin - Masuleh - Astara - Sareyn - Tabriz - Takab - Marivan - Kermansah - Sanandaj - Ali Sadr Cave

 

Dag 1 - Amsterdam (Brussel, Düsseldorf) – Teheran

Vlucht van Amsterdam (Brussel / Düsseldorf) naar Teheran. Waarschijnlijk land je in de vroege ochtenduren van de volgende dag op het vliegveld van Teheran, fijn als er dan iemand staat met een naambordje, die je vervolgens naar het hotel brengt en je direct kunt inchecken voor je kamer. Daarom hebben we de kamer deze nacht inbegrepen. We boeken een goed middenklashotel in het centrum van Teheran. ‘Welcome in Iran, please respect the Iranian dressing code'.

 

Dag 2 - Teheran

Veel reizigers zouden Teheran het liefste snel willen overslaan, toch raden we je aan om minimaal 1 dag in deze metropool door de brengen. In Teheran is het verkeer inderdaad een gekkenhuis en hierdoor hangt boven de stad vrijwel altijd een dikke smog. De stad is echter naast het economische hart, ook de culturele hoofdstad van het land met veel interessante musea, galeries, restaurants en ontelbare bazaars. In Teheran kun je kennismaken met het moderne Iran en ontmoet je verrassend ruimdenkende Tehrani. Veel vrouwen zien er prachtig uit met minuscule hoofddoekjes, make-up en een perfect neusje, dankzij de hulp van een plastische chirurg. Ook kun je in Teheran erg goed winkelen, er zijn veel moderne winkelcentra waar bijna alles te verkrijgen is.
Echte aanraders zijn de National Treasury (het diamantenmuseum), het Golestan paleis, de overdekte Bazaar-e bozorg, Sa'adabad Paleizencomplex, uit eten in Darband. Hou er wel rekening mee dat veel musea op verschillende dagen zijn geopend, je zult dus keuzes moeten maken. De auto staat vandaag ter beschikking, maar voor sommige stukken kun je beter de metro te nemen vanwege de verkeersdrukte.

 

Dag 3 - Teheran - Qazvin - Alamut Castle – Qazvin

Op tijd loopt de wekker af voor het vertrek naar Qazvin, voormalig hoofdstad van het Perzische rijk en bekend vanwege de tapijten, kalligrafie en Baklava, een zoete delicatesse. Qazvin is de ideale uitvalsbasis voor een excursie naar de betoverende Alamut vallei. Via kleine slingerwegen, waarvan sommige stukken onverhard, rijd je dwars door de kale bergen naar het Alamut Castle. Dit was de hoofdzetel van de beruchte Assasijnen, het Engelse woord "assassin" schijnt hier zelfs van af te zijn geleid. Het is even klauteren naar de ruïne, maar het uitzicht vanaf het kasteel is schitterend. Daarna rijd je terug naar Qazvin voor de overnachting. Uiteraard kun je ook beslissen om de middag in Qazvin door te brengen, in dat geval kun je een bezoek brengen aan de Jameh moskee, het gracieuze Chehel Sotun Palace met het kalligrafiemuseum en het traditionele huis Aminiha Hosseiniyeh bezoeken. Qazvin heeft bovendien een levendige bazaar, karavanserais en enkele kerken, waaronder de kleinste kerk van Iran.

 

Dag 4 - Qazvin – Qaleh Rudkhan – Masuleh

Onderweg naar Masuleh een zijsprongetje naar Qaleh Rudhkan voor weer een klim, maar nu naar het middeleeuwse Rudkhan kasteel. Ook vanaf hier heb je een prachtig uitzicht, maar nu over de groene bossen. Daarna verder naar Masuleh, een authentiek bergdorpje dat gebouwd is tegen een steile berghelling. De gele en beige huizen hebben mooi houtsnijwerk en de platte daken vormen de hoger gelegen straatjes. Met name in het weekend kan het hier behoorlijk druk zijn met Iraanse toeristen, op zoek naar de voor hun magische combinatie van bergen, groen en water.

 

Dag 5 - Masuleh - Bandar e Anzali - Astara

's Ochtends nog tijd voor een wandeling in Masuleh en dan verder naar Bandar-e Anzali, waar je verse vis kunt eten voor de lunch en eventueel een boottochtje maakt in de lagune.
Het klimaat aan de Kaspische Zee is vochtig, vandaar de prachtig groene en vruchtbare heuvels! In deze kustregio wordt dan ook o.a. rijst en thee verbouwd. Je vervolgt je reis langs de Kaspische Zee, maar onderweg kun je ook verder het achterland inrijden, om enkele dorpjes te bezoeken, zoals Lavandevil met de hoogste waterval van Gilan. Overnachting in Astara, pal aan de grens met Azerbeidzjan.

 

Dag 6 - Astara - Ardebil - Sareyn

Door de groene heuvels rijd je naar de heilige stad Ardabil, prachtig gelegen aan de voet van de ´dode´ vulkaan Kuh-e-Sabalan (4.811 m). Grote kans dat je hier de rondtrekkende Shahsavan nomaden ontmoet. In Ardabil bezoek je het prachtige mausoleum van Sheikh Safi al-din, een soefi en de legendarische stichter van het rijk van de Safaviden. Op maar 30 km afstand ligt Sareyn, bekend om de warmwaterbronnen. Er zijn hier verschillende zwavelbaden, uiteraard met verschillende ingangen en tijden voor mannen en vrouwen. Vrouwen moeten hier een badpak en een badmuts dragen, de badmuts kun je ter plaatse kopen. Erg leuk om zo met de lokale bevolking in contact te komen.

 

Dag 7 - Sarein – Kandovan - Tabriz

Vandaag reis je weer een stuk verder richting het westen. Kandovan is een dorpje dat bestaat uit grotwoningen, sommigen al meer dan 700 jaar oud. In de lange hete zomer bieden de grotten verkoeling en in de winter zijn ze snel warm te stoken. Het wordt weleens vergeleken met Cappadocië in Turkije, maar hier worden de grotten nog steeds bewoond. Na je bezoek aan Kandovan is het niet zo heel ver meer naar Tabriz. Dit is de grootste stad van west Iran en een belangrijke universiteitsstad, ook is de stad bekend om de geknoopte tapijten, die je in de levendige 13e -eeuwse bazaar overal tegen komt. We boeken hier een hotel voor je in het centrum van Tabriz.

 

Dag 8 - Tabriz

Vandaag alle tijd om Tabriz te ontdekken. De bazaar, met karavanserais en rijk gedecoreerde koepels, is de grootste van Iran en staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. Je kunt hier eindeloos ronddwalen tussen potten, kruiden, kleding, schoenen en stapels tapijten, maar ga ook zeker even kijken bij de Blauwe Moskee (Masjed-e Kabud).
De regio kende tot begin vorige eeuw een levendige Armeense gemeenschap, de Armeense St. Mary kerk is hier nog een bewijs. Op het eind van de dag kun je op adem komen in de Bagh-e Melli, een mooi aangelegde tuin met een grote vijver.

 

Dag 9 - Tabriz – Takht e Soleyman - Takab

Na het ontbijt rijd je dwars door de Iraanse provincies Oost- en West-Azerbeidzjan naar Takab, een klein Azari stadje. Onderweg bezoek je de archeologische UNESCO-site Takht-e Soleyman, oftewel de Troon van Salomon. Volgens de legende is hier de grondlegger van het Zoroastrisme geboren, de godsdienst in het pre-islamitische Perzië.

 

Dag 10 - Takab - Saqqez - Marivan

Je verlaat West-Azerbeidzjan en rijdt door het prachtige ruige berglandschap van Koerdistan verder richting het westen. Onderweg zie je kleine dorpjes met lemen hutten, schaapherders en Koerdische vrouwen met hun kleurrijke kleding. Het Koerdische stadje Marivan ligt maar op 10 km van de Iraakse grens, je kunt hier o.a. het Zarivar meer bezoeken, met name in het weekend komen hier veel Koerdische families picknicken.

 

Dag 11 - Marivan - Uraman Takht - Paveh - Kermanshah

Vandaag een spectaculaire rit met de nodige haarspeldbochten en hoge passen. Onderweg kun je genieten van schitterende uitzichten, waar de Howraman Vallei bekend om staat. Uraman Takht is het grootste dorp van de vallei, tegen de bergwand gebouwd, de platte daken vormen de hoger gelegen straatjes. Hierna rijd je door een bijzonder mooi gebied verder naar Paveh, een heel gastvrij stadje met in de omgeving liggen veel fruitgaarden en de Quri Qaleh grotten. Vanaf Paveh is het dan nog ca. 100 km naar Kermanshah. In de overdekte bazaar van Kermanshah liggen meerdere oude karavanserais verborgen en mocht je tijd hebben dan zijn ook het heiligdom Takieh Mo'aven ol-Molk en de koepel van de Takieh Biglar Begi een bezoek waard.

 

Dag 12 - Kermanshah - Takht e Bustan and Bistoun – Palangan – Sanandaj

Aan de rand van Kermanshah kun je de Sassanidische rotsreliëfs bezichtigen van Takh-e Bustan en van Bisotun iets verder. Deze laatsten zijn gemaakt in opdracht van de Perzische koning Darius en staan vermeld op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Bijzonder is dat het spijkerschrift bij de reliëfs heeft geleid tot het begrijpen van de Oud Perzische taal. Hierna verder door de bergen, naar één van de meest karakteristieke dorpjes van Iran: Palangan. De stenen huizen lijken tegen de bergwand te zijn geplakt. In de omgeving veel watervallen en bronnen, die uitkomen in de Tangivar rivier die midden door het dorpje loopt. Mocht het zo uitkomen dan kun je lunchen met verse vis in één van de restaurantjes hier.
Je rijdt verder naar Sanandaj, de kleurrijke hoofdstad van Koerdistan, juist hier maak je kennis met de gastvrije Koerdische bevolking die deze stad zo bijzonder maken.

 

Dag 13 - Sanandaj

Voor meer info over de Koerdische cultuur, kun je een kijkje nemen in het Asef Mansion. Dit traditionele huis is nu een museum met o.a. diverse ruimtes waar ze met poppen in traditionele kleding laten zien hoe het leven er uitzag. Als je aan het eind van de middag door de overdekte bazaar dwaalt zie je veel Koerdische mannen met hun traditionele pofbroeken en, naast groente, fruit, kruiden, ook veel ingelegd hout, een belangrijke lokale ambacht in Sanandaj. Ten westen van Sanandaj ligt Abidar, dit is een populair wandelgebied voor de lokale bevolking met diverse parken. Geniet ’s avonds van een Kalaneh, een Koerdische pizza!

 

Dag 14 - Sanandaj - Hamadan - Ali Sadr Cave

Over uitgestrekte vlaktes rijd je naar Hamadan, het oude Ecbatana, aan de voet van de Alvand berg. Hier bezoek je het beroemde Joodse mausoleum van Esther en Mordechai, waarna je doorrijdt naar de Ali Sadr grotten. Deze grotten liggen op zo’n 70 km afstand van Hamadan en werden 40 jaar geleden bij toeval ontdekt door een herder die op zoek was naar zijn weggelopen geit.

 

Dag 15 - Ali Sadr Cave - Teheran

Met een bootje voortgetrokken door een waterfiets bezoek je de Ali Sadr grotten. Deze fabuleuze watergrot is de langste ter wereld en heeft o.a. meren en hoogtes tot wel 40 meter, niet voor niets is deze grot vermeld op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Met name op vrijdag kan het hier behoorlijk druk zijn. Onderweg naar Teheran bezoek je het immense mausoleum van Imam Khomeini, de man die van Iran in 1979 een Islamitische republiek maakte. De torens van dit mausoleum zijn 91 meter hoog, een verwijzing naar zijn leeftijd in maanjaren, volgens de islamitische kalender. In Teheran heb je wellicht nog de tijd om in de bazaar wat souvenirs in te slaan, zoals "gaz" een lokale lekkernij dat veel weg heeft van nougat.

 

Dag 16 - Teheran - Amsterdam (Brussel, Düsseldorf)

Dit is dan helaas het einde van je rondreis in Iran. Afhankelijk van je gekozen vlucht, transfer naar het vliegveld voor retourvlucht naar Amsterdam (Brussel/ Düsseldorf).

 

Tell a friend     

Print deze pagina

 

 

 

BETje individuele reizen – K. v. K.: 66415098