Home page  |  Wie zijn wij  |  Contact  |  Reviews      facebook google plus

sgr     vvkr

lies@betje.nl      +31 (0)411 625070 / 625077

 

Informatie over...

Verantwoord toerisme

Reisverzekering

Vliegtickets

Thema's

Natuur en Wild

Specifieke belangstelling

Actief & avontuurlijk

Met kinderen

Iran -> Rondreis Iran: van het moderne Iran naar de Perzische oudheid

Rondreis Iran: van het moderne Iran naar de Perzische oudheid

15 dagen v.a. € 1.795,-  

In deze individuele rondreis in Iran bezoek je de hoogtepunten van het land, waaronder Teheran en Kerman. Teheran, de hoofdstad met vele mooie parken en musea, waar je kennis maakt met het hedendaagse moderne Iran, in het bijzonder met de moderne Tehrani.  Ook bezoek je de aangename woestijnstad Kashan met de traditionele koopmanshuizen. Vervolgens naar de woestijnstad Yazd, dwalen door een wirwar van lemen straatjes met de vele windtorens, de badgirs. Vanuit de verrassende stad Kerman o.a. een dagje naar de lemen citadel van Ryan.
Shiraz is de stad van de poëzie, van de Iraanse dichters en dan in het bijzonder van de Perzische dichter Hafez. Uiteraard bezoek je ook Persepolis, ooit de hoofdstad van het machtige Perzische Rijk. Je eindigt je Iran-rondreis in Isfahan, zonder twijfel de mooiste stad van Iran!    

Dit betreft een voorbeeldreis, we kunnen deze individuele reis naar Iran helemaal op jouw maat maken.

 

Route: Teheran - Kashan - Yazd - Kerman - Shiraz - Isfahan

 

Dag 1 - Amsterdam (Brussel, Düsseldorf) – Teheran

Vlucht van Amsterdam (Brussel / Düsseldorf) naar Teheran, waarschijnlijk land je in de vroege ochtenduren van de volgende dag op het vliegveld van Teheran, fijn als er dan iemand staat met een naambordje die je vervolgens naar het hotel brengt, waar je direct kunt inchecken op je kamer. Daarom reserveren we de kamer ook voor deze (reis)nacht. We boeken een goed middenklashotel in het centrum van Teheran. ‘Welcome in Iran, please respect the Iranian dressing code'.

 

Dag 2 - Teheran

Veel reizigers zouden Teheran het liefste snel willen overslaan, toch raden we je aan om minimaal 1 dag in deze metropool door de brengen. In Teheran is het verkeer inderdaad een gekkenhuis en hierdoor hangt boven de stad vrijwel altijd een dikke smog. De stad is echter naast het economische hart, ook de culturele hoofdstad van het land met veel interessante musea, galerijen, restaurants en ontelbare bazaars. In Teheran kun je kennismaken met het moderne Iran en ontmoet je verrassend ruimdenkende Tehrani. Veel vrouwen zien er prachtig uit met minuscule hoofddoekjes, make-up en een perfect neusje, dankzij de hulp van een plastische chirurg. Ook kun je in Teheran erg goed winkelen, er zijn veel moderne winkelcentra waar bijna alles te verkrijgen is.
Echte aanraders zijn de National Treasury (het diamantenmuseum), het Golestan paleis, de overdekte Bazaar-e bozorg, Sa'adabad Paleizencomplex, uit eten in Darband. Hou er wel rekening mee dat veel musea op verschillende dagen zijn geopend, je zult dus keuzes moeten maken. De auto staat vandaag ter beschikking, maar voor sommige stukken kun je beter de metro te nemen vanwege de verkeersdrukte.

 

Dag 3 - Teheran - Mausoleum Khomeini - Qom - Kashan

In de ochtend nog eventueel tijd in Teheran, waarna je per auto (met chauffeur) naar Kashan rijdt. Onderweg kun je een bezoek brengen aan het immense mausoleum van Imam Khomeini, de man die van Iran in 1979 een Islamitische republiek maakte. De torens van dit mausoleum zijn 91 meter hoog, een verwijzing naar zijn leeftijd in maanjaren, volgens de islamitische kalender.
Een andere stop in Qom, na Mashad de meest heilige stad van Iran. Hier is het graf van Fatima, de zus van imam Reza die in 816 overleed en Sjiitische pelgrims komen van heinde en verre om het uitbundige heiligdom te bezoeken. Daarnaast is Qom de opleidingsplek voor moellahs. Het mausoleum zelf is niet toegankelijk voor niet-moslims, maar het is absoluut interessant om hier rond te lopen en de sfeer te proeven. In Qom moeten met name de vrouwelijke reizigers extra goed op hun kleding letten: liever hier geen felgekleurde kleding en geen haar laten zien!
In de loop van de middag kom je aan in het woestijnstadje Kashan.

 

Dag 4 - Kashan

Kashan is met name bekend vanwege de prachtige bazaar, de Aghabozorg moskee en de traditionele koopmanshuizen zoals die van de familie Tatbatabei en Borujerdi. Ga ook zeker naar de Fin tuinen net buiten de stad, deze staan tevens op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Met name op warme dagen is dit voor de lokale bevolking een geliefd uitje. Vanuit Kashan zijn er diverse excursies mogelijk in de woestijn, we informeren je graag over de mogelijkheden. 

 

Dag 5 - Kashan - Abyaneh - Naein - Meybod - Yazd

Na een heerlijk Iraans ontbijt rijd je verder naar het authentieke bergdorpje Abyaneh, dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Hier loop je door smalle straatjes tussen de roodlemen huisjes, vrouwen dragen hier witte gebloemde hoofddoeken in felle kleuren en let ook op de deurkloppers: een aparte deurklopper voor vrouwen en een andere voor mannen. Vervolgens rijd je verder naar het woestijnstadje Naein, hier kun je de vrijdagsmoskee bezoeken, een van de oudste moskeeën van Iran. Leuk om ook even door het stadje te lopen. In Meybod heb je vanaf het circa 2000 jaar oude, maar goed bewaarde, Narain kasteel een prachtig uitzicht over de stad. Neem ook even een kijkje bij het ijshuis, wonderbaarlijk hoe ze op deze manier vroeger het ijs voor de zomer konden opslaan. Vanaf Meybod is het nog maar een uurtje rijden naar Yazd, één van de oudste woestijnsteden van Iran.

 

Dag 6 - Yazd

Het oude centrum van Yazd is erg karakteristiek met een wirwar van smalle steegjes in okerkleurig leem, onderbroken door het blauwe tegelwerk van moskeeën met minaretten. Nergens is hoogbouw en als je ergens op het dak gaat staan heb je een schitterend uitzicht over de oude stad met de vele 'badgirs' (windtorens, een voorloper van de huidige airconditioning). Ook is Yazd het centrum van het Zoroastrisme, een oud Perzische geloof. Voor de komst van de Islam was dit het voornaamste geloof van het Perzische Rijk. In de ochtend, als het nog niet te heet is, kun je naar de ‘Torens van de Stilte’ rijden en naar het ommuurde circulaire plateau klimmen waar de Zoroasters hun doden aan de gieren voerden. Sinds 1970 is deze 'luchtbegrafenis' verboden.
Breng ook een bezoek aan de Fire Tempel, waar het vuur al sinds 470 na Christus brandend wordt gehouden. Ook de Amir Chaghmagh moskee en de vrijdagmoskee moet je absoluut zien. Zelf vonden wij het Water Museum ook zeer de moeite waard, hier zie je hoe d.m.v. uitgegraven ondergrondse kanalen (de 'qanats') een droge woestijn-stad als Yazd van water wordt voorzien.

 

Dag 7 - Yazd - Zein-Od-Din Karavanserai - Kerman

Je vervolgt je rondreis in Iran verder richting het zuiden, het landschap wordt steeds desolater en je ziet onderweg veel pistache-boomgaarden. Als je wilt kun je even stoppen om de Pahlavan Pour tuin in Mehriz te zien en aan de andere kant van de snelweg nog het Saryazd kasteel. Dit lemen kasteel heeft drie verdiepingen en met 468 kamer(tjes) is dit één van de oudste en grootste kastelen in Iran. Eventueel een andere stop bij de Zein-o-Din, een karavanserai (herberg) uit de 16e eeuw voor de handelaars aan de oude zijderoute, nu voor reizigers. In de loop van de middag kom je aan in Kerman, een stad die al in de 3e eeuw als militaire post diende en later, dankzij de lucratieve handel van de Zijderoute, veranderde in een belangrijke handelspost. Aan het eind van de middag kun je de historische en levendige bazaar van Kerman bezoeken, hier is ook het Ganjali Khancomplet met het badhuis. Deze Hamam-e Ebrahim Khan is één van de weinige nog werkende badhuizen in Iran: je kunt hier nog een stoombad nemen en jezelf laten scrubben en masseren (alleen voor mannen).

 

Dag 8 - Kerman - Ryen - Mahan - Kerman

Vanuit Kerman bezoek je de het lemen kasteel van Rayen, een kleinere versie van Arg-e Bam dat in 2003 verwoest werd door een aardbeving. De verlaten citadel van Ryan werd tot 150 jaar geleden bewoond, in het complex van de gouverneur kun je de relatieve luxe van de gouverneur en zijn familie bekijken.
Op de terugweg naar Kerman een stop in Mahan, hier ligt, te midden van de droge woestijn, een schitterende groene oase, de Bagh-e Shazde. Deze prachtige tuin met waterpartijen staat sinds 2011 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. In Mahan kun je vervolgens ook het Aramgah-e Shah Ne'matollah Vali bezoeken, het mausoleum van een belangrijke Iraanse sufi dichter, overleden in 1431 op ruim 100 jarige leeftijd.

 

Dag 9 - Kerman – Neyriz – Shiraz

Vandaag een lange maar mooie reis, dwars door het ruige berglandschap van het Zagrosgebergte naar Shiraz, met onderweg een bezoek brengen aan de vrijdagsmoskee in Neyriz.
Leuk om onderweg, net als heel veel Iraanse families, te picknicken in een park, contact verzekerd!

 

Dag 10 - Shiraz

Shiraz, de "stad van rozen en nachtegalen" is één van de oudste steden van Iran en ligt aan de voet van het Zagrosgebergte. De stad kende een opleving onder Karim Khan tijdens de 18e eeuw, de Zand dynastie, en uit deze periode stammen veel monumenten in Shiraz. Tip: ga eerst de Nasir ol Molk Moskee bezoeken, ook bekend als de 'Roze Moskee': in het vroege ochtendlicht is hier de lichtinval door de ramen met gekleurd glas op zijn mooist. Er zijn nog talloze andere bezienswaardigheden in Shiraz, maar wat je absoluut niet mag missen is de Shah-e-Cheragh Shrine, van de broer van Imam Reza. Binnen word je verblind door duizenden, of zeg maar gerust miljoenen spiegeltjes. Je wordt hier rondgeleid door een (gratis) gids van de moskee en, terwijl je je verbaast over al het moois, zul je vaak horen "Welcome in Iran". ‘s Middags is het leuk om te gaan kijken bij de Tombe van Hafez, echt een sociale ontmoetingsplaats. Er wordt wel gezegd dat elk Iraans gezin in ieder geval 2 boeken in huis heeft: de Koran en de werken van Hafez.
In de prachtige traditionele Vakil bazaar waan je je nog in oude tijden, neem de tijd om hier doelloos rond te struinen: stapels Perzische tapijten, felgekleurde nomaden-kleding, potten, pannen en zakken vol met kleurrijke kruiden, zwarte stoffen voor de chador (nee, die zijn niet allemaal hetzelfde, maar er zijn talloze variaties), koper handwerk en nog veel meer.

 

Dag 11 - Shiraz - Naqsh-e-Rostam – Persepolis - Shiraz

In je privéauto met chauffeur rijd je naar het noorden. Eerst een bezoek aan Naqsh-e Rostam, de oude koningsgraven van vier Achaemenidische sjahs. Vervolgens naar de ruïnes van Persepolis, met recht één van de hoogtepunten van je rondreis in Iran. Darius de Grote bouwde hier op een hoog terras zijn nieuwe hoofdstad van zijn inmiddels immense Perzische rijk. De stad werd in 330 voor Christus door Alexander de Grote in brand gestoken. Tip: ga eerst in het ticketcentrum de film bekijken, je kunt je dan een goed beeld vormen hoe Persepolis er vroeger uit heeft gezien! De massieve pilaren en met name de reliëfs zijn verbazingwekkend goed bewaard gebleven. ´s Middags is er nog tijd om Shiraz verder te verkennen.

 

Dag 12 - Shiraz - Pasargad - Isfahan

Na een heerlijk ontbijtje vervolg je reis in Iran naar Isfahan. Onderweg maak je een stop in Pasargad, hier is het graf van Cyrus de Grote. In de loop van de middag kom je aan in Isfahan, ongetwijfeld de mooiste stad van Iran. "Isfahan nesf-e jahan” zeggen de Iraniërs, wat neer komt op "Wie Isfahan heeft gezien, heeft de halve wereld gezien". We boeken een hotel op steenworp afstand van het Naqsh e Jahan plein, één van de grootste en mooiste pleinen ter wereld. Het staat ook bekend als het Meidan Emam en was het voormalige poloveld van sjah Abbas. Je bent hier 3 nachten, alle tijd dus om deze schitterende stad te ontdekken. 

 

Dag 13 - Isfahan

Isfahan kwam onder Sjah Abbas tot grote bloei en is de absolute parel van Iran. De komende 2 dagen kom je ogen te kort. Naast het immense Naqsh e Jahan plein is er de schitterende Imam Moskee met de minaretten, met recht één van de hoogtepunten van de islamitische architectuur. De rijkelijke met blauwe mozaïek gedecoreerde ingang ligt evenwijdig met het plein, maar de rest van de moskee ligt in een hoek van 45 graden, in de richting van Mekka. Binnen sta je versteld van de akoestiek. Aan resp. de oost- en westzijde van het plein vind je de Sjeik Lutfullah Moskee en het zes verdiepingen hoge Ali Qapu-paleis van de Safavieden-sjahs. Achter het plein ligt het Chehel Sotun-paleis, met het geweldige muurschilderingen, en ga ook zeker een kijkje nemen bij de vrijdagmoskee.
Aan het begin van de avond is het leuk om (eventueel samen met de chauffeur) een wandeling te maken aan de oever van de Zayandehrivier, met name de oude bruggen die beide oevers verbinden zijn dé sociale ontmoetingsplaatsen, ‘s avonds komen hier veel Isfahani flaneren en wordt er soms zelfs (stiekem) onder de brug gezongen.

 

Dag 14 - Isfahan

In de ochtend kun je samen met de chauffeur naar de Armeense wijk Jolfa rijden, de Kelisa-ye Vank Kerk heeft schitterende muurschilderingen, er is ook een interessant museum over de Armeense cultuur en de Armeense genocide. Het Mausoleum van Monar Jonban is bekend vanwege de "bewegende minaretten", als een minaret wordt bewogen, beweegt de andere ook mee.
Neem in elk geval voldoende tijd om door de immense bazaar te dwalen! Rondom het plein is de bazaar meer "toeristisch", beter ga je naar de Bazar-e Bozorg, richting de vrijdagmoskee. Deze kilometerslange bazaar is opgedeeld in afdelingen die ieder hun eigen producten aanbieden: potten, pannen, kruiden, kleding, sierraden, goud en (hoe kan het ook anders) Perzische tapijten. Om even bij te komen van de overweldigende indrukken kun je theedrinken bij het Qeysarieh Teahouse, vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het centrale plein. Ook de binnentuin van het verderop gelegen Abassi Hotel is een ideale plek om even tot rust te komen. ’s Avonds is het Naqsh e Jahan plein prachtig verlicht en veel Iraanse gezinnen zitten hier te picknicken of een safraanijsje te eten.

 

Dag 15 - Isfahan - Amsterdam (Brussel, Düsseldorf)

Dit is dan helaas het einde van je rondreis in Iran. Afhankelijk van je gekozen vlucht, transfer naar het vliegveld voor retourvlucht naar Amsterdam (Brussel/ Düsseldorf).

 

Tell a friend     

Print deze pagina

 

 

 

BETje individuele reizen – K. v. K.: 66415098