Home page  |  Wie zijn wij  |  Contact  |  Reviews      facebook google plus

sgr     vvkr

lies@betje.nl      +31 (0)411 625070 / 625077

 

Informatie over...

Verantwoord toerisme

Reisverzekering

Vliegtickets

Thema's

Natuur en Wild

Specifieke belangstelling

Actief & avontuurlijk

Met kinderen

Home page -> Verantwoord toerisme

Verantwoord toerisme

Verantwoord toerisme wil het milieu beschermen, de natuurlijke rijkdommen in stand houden
en respecteert de sociaal culturele authenticiteit.


Bij BETje hebben we een passie voor India, Nepal, Bhutan en Sri Lanka, we genieten van de overweldigende natuur, de lokale bevolking met haar gebruiken, de oude monumenten, de steden, de dieren en alles wat dit subcontinent te bieden heeft. Daarom hechten we groot belang aan verantwoord toerisme, zodat reizen naar deze landen ook in de toekomst mogelijk en verantwoord blijft.

Het toerisme levert veel voordelen op, het is een belangrijke bron van werkgelegenheid, veel gezinnen zijn er zelfs afhankelijk van. Nationale parken spelen een belangrijke rol in het beschermen van wilde diersoorten zoals o.a. de tijger, maar deze kunnen alleen worden onderhouden door inkomsten uit het toerisme.

Het toerisme kan echter ook negatieve gevolgen hebben. Wij doen daarom steeds ons best om onze reizen zo samen te stellen dat de negatieve effecten geminimaliseerd worden en de positieve effecten juist gestimuleerd worden. We weten inmiddels uit ervaring dat dit kan zonder kwaliteit verlies, maar eerder met kwaliteit winst van de reis.

                                                                                                                                                                                                                            

Wat doen wij?

 1. We maken het liefst gebruik van kleinschalige lokale accommodatie, vaak gerund door een lokale familie die plaatselijke bevolking in dienst heeft. Tenzij het de uitdrukkelijke wens is van onze reizigers maken wij geen gebruik van internationale ketens. Ook zullen we geen accommodatie boeken die schadelijk is voor zijn omgeving, zoals bijvoorbeeld een hotel gelegen binnen het fort van Jaisalmer.
 2. We werken samen met diverse kleine, lokale agentschappen, die een eerlijk loon betalen aan hun medewerkers. Liever iets meer betalen, zodat de chauffeur een eerlijk loon krijgt en hij u niet mee hoeft te nemen naar allerlei winkels voor de commissie, om zo zijn loon bij elkaar te “schrapen”.
 3. We informeren onze klanten vooraf over de gebruiken en gewoontes van de plaatselijke bevolking en hoe u als toerist daar rekening mee kunt houden met uw kleding, gedrag en het fotograferen van de lokale bevolking.
 4. Waar mogelijk geven we de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan een hulp- c.q. ontwikkelingsproject tijdens de reis, zoals bijv. een stadswandeling in Delhi, met ex-straatkinderen als gids en een bezoek aan een kindertehuis in Agra.
 5. We drukken geen brochures, onze website geeft alle mogelijkheid tot informatie, zonder dat daar bomen voor worden gekapt.
 6. We werken vanuit kantoor-aan-huis, dus we maken de wegen niet nog voller dan ze al zijn….

Wat kunt u doen?

 1. Probeer voor vertrek te lezen over de plaatselijke cultuur en tradities, u heeft zo meer inzicht in de unieke gewoontes, u voorkomt wellicht situaties die u in verlegenheid zouden kunnen brengen en het verhoogt uw reisplezier. U kunt enkele woorden leren in de lokale taal, dit wordt zeer gewaardeerd en opent vaak deuren naar een meer 'authentieke' reiservaring.
 2. Houd rekening met de lokale cultuur, vooral met uw kleding. Te schaarse kleding wordt als aanstootgevend beschouwd.
 3. Respecteer de lokale kledingvoorschriften, wanneer u een religieuze plaats of tempel bezoekt.
 4. Vraag toestemming voor het maken van foto’s, immers niet iedereen vindt het leuk om geregeld onverwacht gefotografeerd te worden! Op sommige plekken is fotograferen verboden, zoals bijv. bij de “burning ghats”, respecteer dit a.u.b.!
 5. Ga bewust om met water.  Schoon water is in deze regio een groot probleem, terwijl toeristen onevenredig veel gebruik maken van het beschikbare water, niet alleen door gebruik van zwembaden, maar gewoon in het "dagelijkse" leven!

   

  Hoeveel water kan tijdens een vakantie van 3 weken met 2 personen ongeveer bespaard worden:

    Besparing water per:  keer 
  ltr.
  vakantie
  ltr.
  aantal
  emmers
    handdoek meerdere dagen gebruiken  2  42  4
    lakens meerdere nachten gebruiken  3  63  6 Douchen in Delhi
    niet in bad gaan, maar onder de douche 40 à 60  2.100 210  
    niet overbodig lang onder de douche blijven staan. 1 Minuut minder lang onder de douche staan (vaak 2x per dag) scheelt 5 tot 20 ltr. water per keer (afhankelijk van installatie) 10 420 42  
    bij het douchen (vaak 2x per dag) de kraan dichtdraaien tijdens het inzepen en wassen (4 min.) 40  3.360 336  
    ook bij het handen wassen (5x per dag) de kraan dichtdraaien tijdens het inzepen en wassen 2 420 42  
    bij het tanden poetsen (2x per dag 2 min.) de kraan dichtdraaien tijdens poetsen 20 1.680 168  
    het toilet niet doorspoelen bij elke "kleine boodschap", 4 à 10 ltr. per keer, 2x per dag minder 12 1.008 101  
    Totale besparing   9.093 909
    Ongeveer 75% van de Indiase bevolking doucht dagelijks 1x met 1 emmer water        

 6. Ga bewust om met energie.  
  Een groot deel van de bevolking heeft bijv. geen of geen constante aanvoer van elektriciteit, omdat er simpelweg nog niet geproduceerd wordt.
  Enkele tips: 
    in veel hotels kunt u zelf de airco instellen, standaard staat deze vaak op 18 of 19 graden C. Stel de temperatuur overdag in op 23 a 24 graden C. en ’s nachts bijv. op 18. Vooral als de buitentemperatuur boven de 30 graden ligt draagt u daarmee veel bij aan energiebesparing, maar ook aan uw gezondheid! Veel gezondheidsklachten (behalve darmklachten) ontstaan door de grote temperatuur verschillen tussen de buitentemperatuur en de binnentemperatuur van hotels, kantoren en auto’s.
     veel chauffeurs van toeristen taxi’s denken dat de temperatuur in de auto18 à 19 graden moet zijn, vraag hem daarom de airco op 24 à 25 te zetten: een grote besparing op het energie verbruik!
    laat in de hotelkamer lampen en ventilator(s) niet onnodig aan
    meestal wordt de electriciteit op de hotelkamer uitgeschakeld, wanneer u de sleutel uit het houdertje pakt. Heeft u echter een kamer zonder deze voorziening, let er dan aub op dat u de ventilator, de airco en verlichting uitschakelt als u de kamer verlaat.
    probeer zo min mogelijk toiletpapier te gebruiken (vaak moet toiletpapier in de prullenbak gegooid worden)
    als u bespaart op water bespaart u tevens op de verwarming van dit water!
 7. Geef kinderen geen snoepjes, pennen of geld, u helpt ze hier namelijk absoluut niet mee. Kinderen hebben er baat bij als ze leren dat bedelen niet loont. Ook kunnen ouders geneigd zijn om hun kind niet naar school te sturen als ze door bedelen geld binnenbrengen.
  Als u iets wilt doen dan kunt u het beste geld doneren aan een plaatselijk project waar de gehele gemeenschap baat bij heeft. Wij kunnen u hier tips voor geven.
 8. Door te eten in lokale restaurantjes en lokale producten te kopen komt uw geld direct bij de plaatselijke bevolking terecht. Koop lokale producten voor een redelijke prijs. Het is normaal in deze landen om af te dingen op toeristische souvenirs, maar houd tijdens het afdingen een juiste prijs in uw hoofd die ook voor de verkoper acceptabel is. Koop overigens geen verboden souvenirs, zoals bijv. koraal, huiden, opgezette dieren.
 9. “Take nothing but photographs, leave nothing but footprints!”
  Doe uw afval in de daarvoor bestemde afvalbakken. Is er geen afvalbak, houdt het afval bij u tot er wel een afvalbak is. Neem lege batterijen weer mee terug naar Nederland/België waar ze kunnen worden gerecycled.
 10. Probeer het gebruik van plastic tassen tot een minimum te beperken, neem als het kan geen plastic tasjes aan! Zelf hebben we altijd 2 stoffen tasjes in onze handtas/bagage om onze aankopen mee te nemen.
 11. Houd tijdens safari’s voldoende afstand van dieren (ook bij het nemen van foto’s), blijf op de paden, pluk geen bloemen en/of planten en voer geen dieren. Boottochten om walvissen te bekijken, zoals in Sri Lanka bijv., veroorzaken veel lawaai onder water, dit kan nadelige effecten hebben op deze zeezoogdieren.
 12. Neem enkele foto’s van uw gezin, huis of omgeving mee, die u kunt laten zien bij een bezoek aan een lokale woning/hut. Een goede manier om contact te maken en bent u niet alleen “nieuwsgierig”, maar laat u ook iets van uw wereld zien.
 13. Vlieg “groen”. De luchtvaart levert een grote bijdrage aan de uitstoot van broeikasgassen en jammer genoeg zijn onze bestemmingen slechts per vliegtuig te bereizen. Tijdens de vlucht komen veel broeikasgassen vrij, daarnaast komen ze ook nog eens terecht in de delicate bovenste atmosfeer, waar de impact veel groter is. Zo dragen we dus helaas actief bij aan de klimaatverandering. BETje biedt dan ook graag de mogelijkheid om de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen van uw vlucht te compenseren via GreenSeat.  Kijk op greenseat.nl voor de mogelijkheden om te vliegen met een "groene stoel".

Eco toerisme en verantwoord reizen = “a way of life”

 

 

 

 

BETje individuele reizen K. v. K.: 66415098